Teröristler nerde olursa olsun vuracağız!
Güvenlik kaygılarıyla kendi toprakları dışında operasyon düzenleyen ülkelere Rusya da katılıyor. Rus Genelkurmayı teröristlerin yuvalandığı ülkelere saldıracaklarını açıkladı. Putin de ABD Başkanı Bush'u andıran bir konuşma yaptı: "Aklında terör olan öldürülmelidir"
Kuzey Osetya'da kanlı biten rehine eyleminin ardından Rus yönetimi teröristlere karşı sert önlemler alma kararı aldı. Bununla ilgili ilk mesaj Rus Genelkurmay Başkanı Yuri Baluevski'den geldi. Baluevski, "Dünyanın neresinde olursa olsun terörist kamplarını bulup yok edeceğiz. Rusya önleyici sınırdışı operasyonlarına (preemptive strikes) başlayacaktır" diye konuştu. "Herhangi bir bölgeye saldırı düzenleme seçeneği bu bölgenin spesifik durumuna göre belirlenecek" diyen Baluyievski, saldırıların nükleer silahlar içermeyeceğini de önemle vurguladı. Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin de, İngiltere eski başbakanı Margaret Thatcher'in bir sözünden alıntı yaparak, "Sokağa birini öldürmek için çıkan kişi öldürülmelidir. Masum insanları öldürmeyi kafasına koymuş kişilere acımayacağız. Bebek katilleri ile diyalog içine girmeyeceğiz" ifadesini kullandı. Putin'in açıklaması Rusya'nın bundan sonra takınacağı sert tavrın da ilk sinyallerini verdi.
"Aralarında Çeçen yok"
Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergei Ivanov, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte, ölü olarak ele geçirilen militanların yarısının kimlik tespitinin tamamlandığını, aralarında Çeçen asıllı terörist bulunmadığını açıkladı. Uzmanlar bu açıklamanın Kremlin'in, "Okul baskını Rusya'nın Çeçenistan konusundaki askeri politikasının eseri değildir" savunmasını haklı göstermek için yapıldığını iddia etti. Novosti gazetesine konuşan bir Oset polis yetkilisi ise militanların Çeçen, İnguş, Arap ve Türk asıllı olduğunu ileri sürdü.
Rusya'yı diğer ülkeler de izleyebilir
Askeri uzmanlara göre İsrail ve Amerika'nın ardından Rusya'nın da sınırdışı operasyonlar için düğmeye basması, diğer ülkelerin bu tür saldırılara yönelmesine temel oluşturabilecek. Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Amerika'nın "önleyici" (preemptive) Irak operasyonunun ardından diğer ülkelerin ABD'yi izleyeceğini Avrupa'da 'otuz yıl savaşlarını' bitiren ve uluslararası siyaset sisteminin temellerinin atıldığı 1648 Westphalia Anlaşması'nın da geçerliliğini yitireceğini söyledi. Cumhuriyetçi senatör Charles Hagel de 200 yıllık ABD dış politikasının Irak operasyonu ile kökten değişeceğini, diğer ülkelerin de "güvenliklerine yönelik dış tehditleri" bahane ederek sınırdışı operasyonlar düzenleyeceğini belirtmişti. Rusya'nın açıklaması bu nedenle uzmanlar için sürpriz değil. Time dergisi 13 Eylül 2003 tarihli sayısında Kremlin'in 1 yıldan beri sınırdışı operasyonlar için hazırlık yaptığını, hatta silahlarını bile buna göre düzenlediğini ortaya koydu. Buna göre, Putin Rus askeri doktirininde çok önemli bir değişime start vererek önceki yıl Moskova'da bir konferans topladı. Savunma Bakanı Sergei Ivanov burada "Rusya'nın bundan böyle önleyici operasyonlar yapabilmesi gerektiğini" söylemişti.