Tarihte ilk kez!
Tarihte ilk kez ‘Hz. Muhammed’in kabrinin fotoğrafı’ olduğu iddia edilen görüntüler yayınladı
Suudi devletinin yasağı nedeniyle Hz.Muhammed’in kabrinin dünyada bilinen hiçbir fotoğrafı bulunmuyor. Bir İran haber ajansı çeken kişinin kimliğini gizli tutarak tarihte ilk kez ‘Hz. Muhammed’in kabrinin fotoğrafı’ olduğunu iddia ettiği görüntüleri yayınladı.
2001 yılında dünyaca ünlü İngiliz müzayede evi Sotheby’s ‘Dünya üzerinde Hz.Muhammed’in kabrine ait tek fotoğraf’ tanıtımıyla 19’uncu yüzyılda Medine Camii’nde görevli üst düzey bir görevli tarafından çekildiği iddia edilen kareyi açık arttırmaya çıkardı. Açılış fiyatı 132 bin dolar olarak belirlenen fotoğraf bomba etkisi yarattı. Çünkü daha önce bu tür bir kare hiçbir zaman çekilmemiş ve yayınlanmamıştı. Ancak Türk tarihçiler ve ilahiyatçılar fotoğrafı incelediklerinde bir gariplik sezdi. Fotoğraf hiç tartışılmayacak şekilde Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey’in Bursa’nın Tophane semtinde bulunan kabir fotoğrafıyla büyük benzerlik arz ediyordu. Sotheby’s uzmanları iki fotoğrafı karşılaştırdıklarında büyük bir aldatmacaya kurban gittiklerini anladı ve özür dileyerek fotoğrafı müzayededen çekmek zorunda kaldı. Dönemin Diyanet İşleri Bakanı M. Nuri Yılmaz da ‘Peygamberimizin kabri bugüne kadar görüntülenememiştir. Herhangi bir bilinen fotoğrafı yoktur’ açıklamasını yaparak tartışmaya nokta koydu.
Çiniler Osmanlı işi mi?
Aradan 11 yıl geçti ve Türkçe de yayın yapan İran merkezli Şii Haber Ajansı Shafaqna (Şafak), ‘Peygamber efendimizin kabrine ait dünyada yayınlanan ilk fotoğraflar’ başlığı altında 4 kare görüntü yayınladı. Fotoğrafları çeken kişinin adı gizlendi ancak güvenilir kaynaklardan bu görüntülerin teyid edildiği belirtildi. Görüntülerde, Osmanlı’nın Medine’yi kontrolü sırasında restorasyondan geçirdiği Hz.Muhammed’in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’nin iç bölümü görülüyor. İçeride yeşil bir perde ve arkasında Hz.Muhammed’in mukaddes sandukası bulunuyor. Perdenin hemen yanında ise İznik çinilerini andıran çiniler göze çarpıyor. Suudiler’in Vahabi inancında Hz.Muhammed’in kabrine yönelik ziyaretler ‘şirk (Allah’a ortak koşma) korkusu’ nedeniyle hoş karşılanmadığı için daha önce iç kısmı hiç görülmeyen Mescid-i Nebevi’nin oldukça sade bir yapıya sahip olduğu da dikkat çekiyor. Fotoğrafların gerçek olup olmadığına yönelik referans alınabilecek tek kaynak ise Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetler arasında yer alan Mescid-i Nebevi’ye ait orjinal planlar ve maket.
‘Yeşil perde’ benzerliği
Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi’nde muhafaza edilen ve halen TSM 11/16 envanter numarası ile kayıtlı Mescid-i Nebevi maketine göre Kabr-i Nebevi’nin bulunduğu odanın dışı yerden tavana kadar üzeri yazılarla işli yeşil bir perde ile kaplı. Mekânın üzerinde ise yeşil kubbe yükseliyor. Medine’ye giden ziyaretçiler Hz.Muhammed’in kabrini ancak parmaklıkların önünden ziyaret edebiliyor. Kabri ziyaret etme şerefine ulaşan Evliya Çelebi de hatıralarında sadece tavandan aşağıya kadar sarkan yeşil perdenin önüne girebildiğini anlatıyor. Kabrin bulunduğu en iç kısımla ilgili bilgiler ise hep rivayetlerden aktarılıyor. Üç kabrin sıralanışı hakkında ise Hz.Muhammed’in kabrinin önde, Hz. Ebubekir’in kabrinin onun arkasında ve Hz Ömer’in de en arkada ve Hz.Muhammed’in ayak hizasında defnedildiği belirtiliyor. Bu sıralamanın 14 asır boyunca hiç değişmediği vurgulanıyor.
UZMANLAR NE DEDİ?
- Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Hz. Muhammed’in türbesinin olduğu yeri Türkiye’den gören tek kişi eski Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’dır. Burada fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor. Ben de dışarıdan görme imkanı bulmuştum. Sandukaya benzer bir görüntü perdenin arkasından belli oluyor. Bazen perde açıldığında sandukanın görüldüğünü iddia edenler de var. Perde ise yeşil. Bu anlatım ile söz konusu fotoğraflar birbirine uyuyor.
- Dokuz Eylül Üniversitesi İslam Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Önkal: Hz Peygamber, vasiyeti üzerine Hz Ayşe’nin kullandığı odaya defnedilmiştir. Daha sonra Hz Ebubekir vefat edince, O da Hz Muhammed’in yanına defnedildi. Son olarak da Hz Ömer defnediliyor. Üç mezar aynı odada. Şimdi fotoğrafa baktığımda sütünları görüyorum. Eğer bu sütünlar sonradan eklenmediyse benim kafamdaki fotoğrafa uymuyor. Çünkü bir odada 3 mezar bulunuyorsa, bunların sıkış sıkış olması gerekir. Oysa fotoğrafta büyük bir alan görünüyor.