Tabka Barajı’nı SAS’lar kurtarmış
ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin Tabka Barajı’nı DEAŞ’tan geri almasına, İngiliz özel kuvvetlerine mensup SAS komandolarının yardım ettiği ortaya çıktı. Komandolar 50 saatlik operasyonla barajı kurtardı.
Suriye’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka’nın geri alınmasında kritik öneme sahip olan Tabka kentine yönelik operasyonlarına İngiliz askerlerinin de destek verdiği ortaya çıktı.
İngiliz basını, 21 Mart’ta Tabka’nın kuzeyine paraşütle inen SAS komandolarının, 50 saat süren bir operasyonun ardından, Tabka Barajı ve Tabka Hava Üssü’nü DEAŞ militanlarından temizlediğini duyurdu.
ABD’li yetkililer, DEAŞ’ın 2014’ten bu yana elinde tuttuğu Tabka Barajı’nı patlatarak Rakka kentini sular altında bırakmasından endişe ediyordu. Bu nedenle barajın güvenliğinin sağlanması son derece büyük önem taşıyordu. Barajın kurtarılması görevini üstlenen SAS’lar bölgeye 21 Mart gecesi havadan bırakıldı. Bir süre DEAŞ mevzilerini gözleyen komandolar, daha sonra SDG güçleriyle birlikte baraj üzerindeki militanlarla çatışmaya girdi. Çatışma sırasında Amerikan komandoları da Fırat Nehri’ni botlarla geçerek Tabka Üssü’nün çevresinde konuşlandı.
Atlama tahtası
Barajın kurtarılmasının ardından SAS’lar ve SDG güçleri bu kez de Tabka Üssü yakınlarına havadan nakledildi. SAS’lar ve Suriyeliler üsse güneyden saldırırken, ABD’de Apache helikopterleriyle üsteki DEAŞ militanlarını vurmaya başladı. Saatler süren çatışmanın ardından üs militanlardan temizlendi. Yetkililer, Tabka Üssü’nün yaklaşan Rakka operasyonu için bir atlama tahtası görevini üstleneceğini vurguluyor.
Rakka’ya tank engeli
İsrail medyası, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunu sona erdirmesinin ardından, DEAŞ’ın Suriye’deki kalesi sayılan Rakka kentine yönelik askeri operasyonun tehlikeye girdiği yorumunu yaptı.
İsrail istihbaratına yakınlığıyla tanınan Debka sitesi, ABD’nin son aylarda yaptığı silah ve zırhlı araç yardımına rağmen, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka’ya tank desteği olmadan girmesinin yeterli olmayacağını savundu. Haberde Türkiye’nin olası tank katkısı olmadan ABD’nin vereceği hava desteğinin SDG’nin ilerlemesine yetmeyeceği öne sürüldü. Site, son istihbarat raporlarına göre Rakka’da halen 3 bini aşkın DEAŞ militanı olduğunu belirtti. ABD’li askeri yetkililer, kentin DEAŞ’tan geri alınması için en az 15 bin kişilik bir kara gücüne ihtiyaç olacağını öngörüyor.
Haberde ABD’nin Türkiye ve Rusya’nın itirazları olmadan bölgeye tank sevkiyatı yapmasının mümkün olmayacağı, olası bir sevkiyatın ise operasyon en az birkaç ay öteye götüreceği vurgulandı.
İngilizlerden film gibi operasyon
1- SAS komandoları barajın kuzey tarafındaki bölgeye havadan bırakıldı.
2- SAS’lar ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) 21 Mart’ta barajdaki DEAŞ militanlarıyla çatışmaya girerken, Amerikan komandoları da destek verdi.
3- Yaklaşık 7 saat süren çatışmanın ardından SAS’lar ve SDG güçleri barajın kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi.
4- SAS’ların liderliğindeki SGD güçleri, barajın ardından
Tabka Hava Üssü’nü de DEAŞ’tan geri aldı.