Çatışmasızlık bölgeleri, gerilimi azaltma bölgeleri, yeşil hat, güvenlik hatları gibi farklı terimlerle adlandırılan güvenli bölgeler, memorandumda yer alan ifadelere göre 6 ay boyunca geçerli olacak geçici bir önlem olup, bu süre garantör ülkelerin oy birliğinde kararıyla uzatılabilecek.
Suriye'de ateşkesin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran, güvenli bölgeler kurulmasını öngören memorandumu imzalamıştı.
Amerikan savaş uçaklarına izin yok
Rusya'nın Astana'daki temsilcisi Alexander Lavrentyev, güvenli bölgelerin ABD savaş uçaklarının uçuşuna kapatılacağını duyurdu. Lavrentyev'in açıklamasını Reuters
haber ajansı
son dakika olarak dünyaya geçti.
Rusya Savunma Bakanlığı ise, ABD ve müttefiklerinin pozisyonlarının Suriye'de yeni bir durum yarattığını açıkladı.
Önceki gün Soçi'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlayan Rusya lideri Vladimir Putin, dört noktada silahların tamamen susmasıyla uçuşa yasak bölgelerin hayata geçebileceğini söylemişti.
Kesin sınırları üç ülke belirleyecek
Anlaşmadan dakikalar sonra açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Çatışmasızlık bölgelerinin sınırları ve işleyişine ilişkin ayrıntı ve düzenlemeler, önümüzdeki dönemde üç Garantör ülke arasında tesis edilecek çalışma grubunda belirlenecektir" ifadesini kullandı.
Türkiye 24 Ağustos 2016'da Suriye'ye sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatmış ve kısa sürede Cerablus-Azez hattını terör örgütü DEAŞ'tan kazımıştı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk özel kuvvetleri daha sonra güneye doğru ilerlemiş ve Şubat ayında El Bab'ı geri almıştı. Söz konusu bölge halen ÖSO'nun kontrolü altında ve yalnızca IŞİD değil terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'den de temizlenmiş durumda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin duyurdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in Soçi zirvesinde liderler harita üzerinde Suriye'de silahların susacağı bölgeleri belirlemişti. Basın toplantısında kameraların karşısına geçen iki lider, ABD Başkanı Donald Trump'ın da yeni plana destek verdiğini duyurmuştu.
Erdoğan, Soçi dönüşünde uçakta gazetecilere konuşmuş ve "Temennimiz, dört bölgede çatışmasızlık adımının atılması. Bu sağlanırsa, Suriye’de bu iş yüzde 50 çözülmüş olur" diyerek anlaşmanın önemini vurgulamıştı.
ANLAŞMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ 4 BÖLGE
Birincisi Lazkiye, Halep ve Hama'nın çeşitli bölgeleri de dahil olmak üzere İdlib; ikincisi Humus'un kuzeyi; üçüncüsü Doğu Guta; dördüncüsüyse ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytra'da kurulacak güvenli bölgelerde, krizin tarafları arasında her türlü silah ve hava araçları kullanılarak süren çatışmalar sonlandırıldı.
ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ KOALİSYON: YORUM YOK
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon ise, Suriye'de oluşturulan gerilimi azaltma bölgeleriyle ilgili yorum yapmak istemiyor. Koalisyonun sözcüsü John Dorrian, "Gerilimi azaltmanın ne anlama gelebileceği ayrıntılarına girmeyeceğim" dedi.
Kaynak: Sputnik