Gazete Vatan Logo

'Sömürgecilik Fransa tarihinin bir parçasıdır'

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Emmanuel Macron, Cezayir ziyareti sırasında sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu belirtti.

'Sömürgecilik Fransa tarihinin bir parçasıdır'

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Emmanuel Macron, Cezayir ziyareti sırasında sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu belirterek, "insanlığa karşı suç" olarak nitelediği sömürgecilik için Fransa'nın özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Eski Ekonomi Bakanı Macron, Cezayir'i ziyaretinde Echorouk News adlı yerel televizyon kanalına röportaj verdi.

Macron, sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu ifade ederek, "Sömürgecilik insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Barbarlık olarak tanımladığım sömürgeciliği her zaman kınadım." diye konuştu.

Fransa'nın sömürgeci tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini aktaran Macron, "Fransa'nın bu eylemler için özür dilemesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Macron, sömürgeciliğin yüceltilmesini kabul edilemez bulduğunu, kendisinin sömürgeciliğe karşı olduğunu dile getirdi.

Fransa'da nisan ve mayıs ayında yapılacak iki turlu cumhurbaşkanı seçiminin bir başka adayından ise Macron'un sömürgecilikle ilgili açıklamasına tepki geldi.

Haberin Devamı

Merkez sağın adayı François Fillon, Macron'un konuşmasını değerlendirirken, "Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı olan birisine bu sözler yakışmıyor." dedi.

Fransa'nın Cezayir'deki sömürge geçmişi

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini ve yüz binlerce kişinin ise tehcir edildiğini belirtiyor.

Cezayir, Fransa'ya bu suçları kabul edip mağdurlar için tazminat ödemesi çağrısında bulunurken, Fransa ise eski defterleri kapatıp geleceğe bakmak gerektiğini savunuyor.

Geçen sene France 24 televizyonunda yayınlanan rapora göre, Paris'te arkeoloji eserlerinin sergilendiği İnsan Müzesi'nde bulunan 18 binden fazla kafatasından 500'ünün kimlik tespiti yapılmıştı. Bunlardan 36'sının 19. yüzyıl ortalarında Fransız işgaline karşı mücadele eden Cezayirli direniş liderlerine ait olduğu belirlenmişti.