Şoförü ajan çıktı!
İRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in lideri Gerry Adams’ın yıllarca şoförlüğünü yapan Roy McShane İngiliz ajanı çıktı
Kuzey İrlanda iki gündür ajan kriziyle sarsılıyor. Ülkedeki ayrılıkçı törer örgütü İRA’nın siyasi kanadı olan Sinn Fein’de casusların, en yüksekteki isimleri bile gözetim altında tuttuğu gözler önüne serildi. Sinn Fein partisinin lideri Gerry Adams’ın uzun yıllar şoförlüğünü yapan ve ailesi dahil herkes tarafından IRA militanı olarak tanınan Roy McShane’in, İngiliz gizli servisi MI5 için çalıştığı ortaya çıktı. McShane K. İrlanda ve İngiltere arasında barış görüşmeleri yapıldığı dönemde Adams’ın şoförlüğünü yaptı. Bu sırada Adams’ın İRA liderleri ve diğer önemli isimlerle yaptığı görüşmelere bire bir tanık oldu.
‘Peşinden gitmeyeceğiz’
Bu görüşmeler sırasında duyduğu her şeyi İngilizler’e haber veren ve MI5’te “The Rat” (Sıçak) kod adıyla çalışan 58 yaşındaki McShane son dönemde emekli olmuş ve aile hayatı yaşamaya başlamıştı. Ancak önceki gün akşamüstü deşifre oldu. Birkaç saat öncesinden MI5 tarafından uyarılan McShane, daha haber yayılmadan Belfast’taki evini terk ederek İngiliz ajanlarının korumasında Londra’ya gitti. McShane bu sayede kurtuldu ancak ölene kadar koruma altında yaşamaya mahkum oldu. İRA yetkilileri ise hayal kırıklığına uğradıklarını ancak McShane’in peşinden gitmeyeceklerini açıkladı.
Cezalandırmayacağız
İngiltere 1920’de İrlanda Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanırken, K.İrlanda’ya da geniş özerklik verdi. Burada yaşayan Protestanlar ve azınlıktaki Katolikler arasında 1968’de çatışmalar başlayınca İngiltere 1972’de K.İrlanda’da yönetime el koydu. Katoliklerin terör örgütü İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) Protestanlar ve İngiltere ordusuna karşı saldırılar 1998’de Belfast Barış Anlaşması’nın imzalanmasına kadar devam etti. K. İrlanda parlamentosu 2007’de resmen tanındı.
Sinn Fein rezil oldu
Skandal en çok Sinn Fein lideri Gerry Adams’ın başını yaktı. Daha 2005 yılında en yakın yardımcısı Denis Donaldson’ın İngiliz ajanı olduğu ortaya çıkmıştı. Partiden atılan Donaldson birkaç ay sonra evinde öldürülmüş, cinayet İRA’ya atfedilmişti. 1970’li yıllarda casusluk yapan Raymond Gilmour, Bobby Quigley ve Eamon Collins gibi isimler de deşifre olunca İngiltere’ye kaçmışlardı. Bu kişilerin hepsi bugün koruma altında sakin bir yaşam sürüyor. K. İrlanda’da İRA’nin İngiltere ve Protestanlara karşı verdiği 30 yıllık savaşta harekete ihanet edenler mutlaka ölümle cezalandırılıyordu.