Smiley beyin faaliyetlerini değiştiriyor!
Bilim insanları, kullandığımız smiley karakterlerinin beyindeki etkisini araştırdılar ve...
Avustralyalı bilim insanları, 1980'lerden bu yana kullandığımız Smiley karakterlerinin, beyindeki aktiviteleri değiştirdiğini keşfettiler.
Bilim insanları yüz ifadelerini belirten ikonların, beyinde insan yüzlerini tarayan bölgeyi uyardığını belirterek, beynin Smiley'leri gerçek bir yüz olarak algıladığını ve bu yüzden popüler olduklarına inandıklarını açıkladılar.
Araştırma takımının lideri Flinders Üniversitesi'nden Dr. Owen Churches, Smiley'lerin insanların ürettiği yeni bir dil olduğunu belirterek, "Bu dili deşifre etmek için de insanlar, yeni bir beyin faaliyeti geliştirdi" dedi.
BEYİN EN ÇOK YÜZLERİ 'OKUMAYA' ODAKLANIYOR
İnsanların en çok yüzlere dikkat ettiğini ve beynin duyguları anlamak için yüzleri "okuduğunu" belirten araştırmacılar, uyguladıkları testte 20 kişilik bir gruba gerçek insan yüzü ile nokta, tire ve parantezden oluşan smiley'lerin ve anlamsız karakterlerden oluşan imgeler gösterdiler.
Katılımcıların beynindeki elektriksel faaliyetleri saptamak için elektrofizyoloji yöntemini kullanan araştırmacılar, beynin gerçek yüz ve smiley'lere aynı tepkiyi verdiğini gördüler.
Sonucun karşısında şaşkınlığa uğradığını açıklayan Dr. Churches, "1982'den önce beynin ':-)' görmesi durumunda, yüzü tanımlayan zarın uyarılması için bir neden yoktu, şimdi ise var çünkü bunun bir yüzü temsil ettiğini biliyoruz. Bu tamamen kültürle yaratılan bir sinirsel cevap" diye konuştu.