Gazete Vatan Logo

Sinagog operasyonu

İsrail askerleri, hükümetin kararına uymayı reddederek Gazze'den çekilmekte direnen Yahudiler'in üs olarak seçtiği sinagoglara operasyon düzenledi. Bazı İsrail askerleri, "Kendi dindaşlarıma el kaldıramam" diyerek emirlere uymadı. Yüzlerce kişi tutuklandı

İsrail'in 38 yıldan bu yana işgal altında tuttuğu Gazze'den çekilme kararı sonrası, evini terk etmeyi reddeden Yahudiler'i zor kullanarak çıkaran binlerce İsrail askeri dün çok zor anlar yaşadı. 1500 dolayında Yahudi yerleşik ve onlara destek vermek için Batı Şeria'dan gelen aşırı sağcı Yahudiler'in bulunduğu Neve Dekalim ve Kfor Darom yerleşkelerine sabah saatlerinde başlatılan operasyon büyük gerginliğe sahne oldu. Çoğunluğu genç, 1000'den fazla kişi bölgenin en büyük sinagoglarını direniş karargahı haline çevirdi. Kapıların önüne barikatlar kuruldu ve gergin bekleyiş başladı. İsrail ordusu sinagoga operasyon düzenlemek konusunda büyük tereddüt yaşadı. Sinagogları direnişin rengi olan turuncu bayrak ve kurdelelerle donatan Yahudiler'e 10 dakika süre verildi. Ancak hiç kimse dışarı çıkmayınca "Girin" emri geldi. Hükümet, askerlerin silah kullanmasını yasakladı ve her direnişçiye 5 kişi düşecek şekilde operasyonu başlattı.

Hahamlar ayırdı
Beş bine yakın İsrail asker ve polisi sinagogun arka kapısından girerek birbirlerine kenetlenmiş halde duran "direnişçileri" teker teker kollarından tutup kargatulumba ayırmaya başladı. Ancak yarım saat geçtiğinde sadece 30-40 kişi dışarı çıkartılabildi. Bu arada hem direnişçilerin hem de güvenlik güçlerinin birbirlerine el kaldırmaktan kaçındığı gözlendi. Bu arada sinagogda görev yapan hahamların da gerginliği önlemek için her iki tarafa da telkinde bulunduğu görüldü.

Askere karşı "şapka taktiği"
Yahudi direnişçilerin güvenlik güçlerine karşı en büyük taktiği askerlerin taktıkları şapkaları düşürmek oldu. Sinagogda başı açık gezmek yasak olduğu için şapkası düşen askerler dışarı çıkıp yeni şapkalar giyerek geri dönmek zorunda kaldı. Direnişçiler saatler süren operasyonların ardından gözyaşları içinde çıkartıldı. İsrail ordusu, Yahudilerce kutsal olarak kabul edilen "şabat" nedeniyle bu akşamdan itibaren ara verilecek olan operasyonlar pazartesi günü akşam saatlerine kadar devam edecek.

"Birisi Şaron'u öldürmeli"
Gazze'den çekilme operasyonunu protesto amacıyla beraber çalıştığı 4 Filistinli Arap'ı kurşun yağmuruna tutan İsrailli Asher Weissgan, "Umarım birisi de gidip Ariel Şaron'u öldürür. Yaptığımdan hiç pişmanlık duymuyorum" açıklamasını yaptı. İsrail Başbakanı Şaron'un "Yahudi terörü" diye nitelendirdiği olayın ardından mahkemeye çıkarılan Weissgan'ın bu eyleminden sonra Filistinli terör örgütü Hamas da intikam için Yahudi yerleşkelerine 2 roket fırlattı. Olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Yüzde 80'i boşaltıldı
İsrail hükümetinin aldığı karar doğrultusunda son iki gün içerisinde Gazze'de düzenlenen operasyonlarda 2 bin kişi bölgeden çıkartıldı. Kendi rızasıyla evini terk eden 4 bin Yahudi de göz önünde bulundurulduğunda Gazze'den çıkartılanların oranı yüzde 80'e kadar ulaştı. 40 bin askerin katıldığı çekilmenin Salı sabahı tamamen bitmesi bekleniyor.

Direnişçiler çocuk yaşta
Direnişçi Yahudilerin çoğunluğu 18 yaş altında. İsrail'de 18 yaşına gelen erkek ve kızlar askere alınıyor. Erkekler 3 yıl, kızlar 2 yıl askerlik yapıyor. Bu nedenle protestocular genel olarak henüz askere alınmamış gençlerden oluşuyor.

Komutan'ın en zor kararı
Gazze'yi terk etmemekte ısrar eden Yahudiler'e müdahale eden İsrail askerleri arasında en zorlu anları İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Iftah Ron-Tal yaşadı. Tal, Shirat Hayam yerleşkesinde yaşayan ve uyarılara rağmen evlerinde kalmaya devam eden oğlu, gelini ve torununu ziyaret etti. Evden çıktıktan sonra basına açıklama yapan general, "Ordu olarak hepimiz hüzün içindeyiz. Oğlum bana burayı güçlük çıkartmadan terk etmek konusunda söz verdi. Çok zor günler geçiriyoruz" diye konuştu. Ron-Tal, askerlerin zaman zaman Gazze'deki yerleşimcilerle birlikte gözyaşı dökmesini de anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı