Silah değil yasal radar parçaları
Rus yetkiliden ilk açıklama...
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, çarşamba günü Türkiye tarafından Ankara’ya indirilen Suriye yolcu uçağında ‘silah bulunmadığını’ ve uçağın ‘yasal radar parçaları taşıdığını’ açıkladı. Lavrov, “Tabii ki uçakta silah yoktu. Olamazdı. Uçakta, yasal bir Rus şirketin yasal bir müşteriye, yasal bir şekilde göndermekte olduğu kargo bulunuyordu” dedi. Rus Dışişleri Bakanı, uçakta taşınan “radarlarda kullanılan elektronik gereçler”in yasal bir kargo olduğunu vurguladı; bununla birlikte bu gereçlerin “çifte işlev görebileceğini” söyledi. Bu ifadeyle, söz konusu gereçlerin sivil ya da askeri amaçla kullanılabileceği kast ediliyor. Lavrov, kargoyu Suriye’ye gönderen Rus şirketinin, Türkiye tarafından alıkonan malzemenin iade edilmesini isteyeceğini de bildirdi.
ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: ‘Askeri ekipman hiçbir şüphe yok’
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, “Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye uçağında bulunan malzemeler ciddi askeri ekipman” dedi. Nuland, günlük basın toplantasında bir soru üzerine, Türkiye’den uçakta bulduklarına dair gayet kapsamlı açıklamalar edindiklerini belirtti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda oldukça tanımlayıcı açıklama yaptığını dile getiren Nuland, ”Bunun ciddi askeri ekipman olduğuna dair hiçbir şüphemiz yok” dedi. Nuland, bir başka soru üzerine de bu konuda Rusya ile de temasta olduklarını ifade ederek, her zaman ”özellikle de BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bu tür eylemlerinin devamı konusunda ciddi kaygılarının olduğuna yönelik açık olduklarını” anımsattı. Nuland, ancak BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda herhangi bir yaptırım kararının olmadığının belirtilmesine karşılık, ”BM Güvenlik Konseyi kararı yok çünkü konseyin üyesi olan Rusya ve Çin, bunu engellemeye devam ediyor” dedi.
RUS BASINI: ‘12 koli yedek parça’
Rusya’da yayımlanan önemli gazetelerden Kommersant da dün yayınladığı haberinde benzer ifadeler kullandı. Uçak içinde teknik cihaz dolu 12 koli olduğunu yazan gazete, Erdoğan’ın söylediğinin aksine bunların içinde mühimmat bulunmadığını öne sürdü. Gazete, söz konusu kolilerde Suriye hava savunma sistemleri radarları için elektronik yedek parça ve bu donanımın nasıl kullanılacağına ait dokümanların bulunduğunu yazdı. Gazete, askeri radarlardan ayrı ayrı ele alındığında bu malzemelerin askeri malzeme sayılmayacağını savunarak, “Yolculara hiçbir tehdit oluşturmayan bu yedek parçalar kesici, yanıcı veya patlayıcı madde içermediği için özel izin veya bildirim de gerektirmiyordu. Uçakta ele geçirilen yedek parçalar kapalı bir radyoyu yanınızda taşımak gibi bir şey” ifadelerini kullandı. Haberde ayrıca uçak krizinin Türkiye-Rusya ilişkilerinin “ciddi bir biçimde” etkileneceği belirtildi. Gazeteye konuşan Rusya’nın yurt dışına silah satmakla mükellef tek kurumu olan Rosoboroneksport’un sözcüsü Vyaçeslav Davıdenko, “Uçakta bize ait bir kargo yok idi. Bu kargonun içeriği ve kime ait olduğuyla ilgili de bilgim yok” dedi.