Sıkıysa yavaşlamayın
Hindistan’da ana caddelerde sürücülerin yavaşlaması için yola çizilen üç boyutlu yaya geçitleri, başarılı sonuç verdi. Geçide yaklaşan sürücülerin yavaşlaması dikkat çekti
Hindistan’da araçların hız kesmesi için yollara üç boyutlu yaya geçitleri çiziliyor. Üç boyutlu yaya geçitlerinin fotoğrafları geçen hafta sosyal medyada sıkça paylaşıldı. BBC’nin haberine göre bu resimler göz yanılmasına dayalı deneysel bir girişimi yansıtıyor. Üç boyutlu görünecek şekilde boyanmış yaya geçitlerine yaklaşan sürücüler, karşılarında yere yapışık düz çizgilerin yerine yükselmiş bir halde duran yaya geçidini görünce şaşırıp yavaşlıyor. Yetkililer bu göz yanıltma yöntemiyle sürücülerin hızını kesip kazaları önlemeyi hedefliyor. Hindistan Ulaştırma Bakanlığı’nın denediğin bu yöntem, Çin’deki yaya geçitlerinde de uygulanıyor. Bu göz yanıltıcı yöntemler ile Çin’de son derece olumlu sonuçlar alınıyor.
Bir gelenekten ilham alındı
Yaya geçitlerinde uygulanan bu yöntem, eski ve ilginç bir sanat geleneğini de hatırlatıyor. 16. yüzyılın önemli eserlerinden biri, göz yanılması ile fanilerin selameti konusunu birleştirmeyi amaçlamıştı. İsviçreli Alman ressam Hans Holbein’in (Genç) 1533 tarihli Elçiler (The Ambassadors) adlı tablosu, onu görenler için ruhu yavaşlatma amacı güdüyordu. Bu resme önden baktığınızda iki önemli diplomatı dünyevi nesneler arasında görüyorsunuz: Kollarını dayadıkları rafta müzik aletleri ve ufak tefek bilimsel aletler dağınık bir halde duruyor. Holbein’in 1533 tarihli Elçiler adlı tablosu dehşetli bir sürpriz içeriyor. Ama resme az bir açıyla sol taraftan baktığınızda, ön tarafta tam ortaya çizilmiş gizemli şekil kanınızı donduruyor. Burada, Holbein’in göz yanılsaması yöntemini kullanarak çarpıtıp gizlice yerleştirdiği kafatasının ürkütücü bir şekilde size sırıttığını görüyorsunuz. Holbein bu kafatasıyla, o dönemde ressamlar ve heykeltraşlar tarafından sıkça başvurulan ve memento mori (“ölümlü olduğunu unutma”) adı verilen geleneksel bir sanat aracını kullanıyordu.