Gazete Vatan Logo

Sen git, trump gelsin

ABD’nin, Moskova’nın başkanlık seçimlerine müdahale girişimlerine misilleme olarak 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına Rusya’dan temkinli yanıt geldi. Putin, ABD’ye vereceği karşılığı, yeni Başkan Trump’ın politikasına göre şekillendireceğini açıkladı

Sen git, trump gelsin

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine siber saldırı düzenlemekle suçladığı Rusya’ya yönelik yaptırımları, Washington-Moskova hattında Soğuk Savaş döneminden bu yana görülen en büyük diplomatik krizi tetikledi. Başkan Obama, siber saldırılar ve Moskova’daki diplomatlarına yönelik muameleye misilleme olarak, Rusya’nın New York ve Maryland’deki iki diplomatik yerleşkesini kapatırken, 35 Rus diplomatın da 72 saat içerisinde ülkeyi terk etmesini talep etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuyla ilgili ilk açıklamasında Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 35 Amerikalı diplomatı sınır dışı etme önerisinde bulunduğunu söyledi. ABD’nin kararının karşılıksız kalmayacağını söyleyen Lavrov, Washington yönetiminin iddialarını ise ‘dayanaktan yoksun’ olarak nitelendirdi. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov da, ABD’ye ‘mütekabiliyet prensibine’ göre karşılık verileceğini ifade eti.

‘Yerinde bir yanıt’

Başkan Obama, alınan kararla ilgili olarak “Rusya’ya karşı atılan bu adımlar, ABD çıkarlarına zarar vermeyi hedefleyen ve uluslararası ilişkilerle bağdaşmayan davranışlarına karşı gerekli ve yerinde bir yanıttır” ifadelerini kullandı. . Tüm ABD vatandaşlarının Rusya’nın davranışlarının farkında olması gerektiğini ifade eden Obama, siber saldırılar ile veri hırsızlığı ve kişisel bilgilerin açığa çıkarılması eylemlerinin arkasında kesinlikle Rus hükümetinin yüksek mercilerinin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Bekleyeceğiz’

ABD’nin kararına Kremlin’in resmi internet sitesi üzerinden yanıt veren Putin ise, “ABD’nin dostça olmayan yeni adımları provokasyon ve ikili ilişkilere daha fazla zarar vermeye yönelik. Bu, hem Rus hem ABD halkının temel çıkarlarına ters düşüyor. Rusya ve ABD’nin küresel güvenliği koruma sorumluluğunu göz önüne aldığımızda, bu adımlar uluslararası ilişkilerin tamamına zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

ABD’ye yanıt verme hakkını saklı tuttuklarının altını çizen Rusya lideri, verecekleri yanıtı 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump yönetiminin izleyeceği politikaya göre şekillendireceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Topal ördek’ diye dalga geçtiler

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarına bir yanıt da Rusya’nın Londra Büyükelçiliği’nden geldi. Resmi Twitter hesabından üzerinde ‘lame’ (topal) yazan bir ördek resmi paylaşan büyükelçilik, “ABD Başkanı Obama, Soğuk Savaş dejavusu içinde 35 Rus diplomatı sınırdışı etti. Herkes, ABD vatandaşları da dahil, bu talihsiz yönetimin sona erdiğini görünce memnun olacak” diye yazdı.

İngilizcede ‘topal ördek’ anlamına gelen ‘lame duck’ terimi, ‘görev döneminin sonuna yaklaşan seçilmiş kişileri’ tanımlamak için kullanılıyor.