Gazete Vatan Logo

Savaş an meselesi! 'Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor'

İran'ın misillemesini durdurmak için ikna çabaları başarısız olmuş gibi görünüyor, ABD'liler saldırı için verdikleri süreyi güncelledi. Telegram'da yayınlanan fotoğrafta ise Akdeniz kıyısındaki bir İsrail şehri yer alıyor.

Savaş an meselesi! 'Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor'

Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen hafta Tahran'da suikasta uğraması, Orta Doğu'nun ezeli düşmanları İran ve İsrail'i bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Tahran yönetiminin kısa sürede İsrail'e misillemede bulunması beklenirken, İran'ın sürpriz bir konuğu vardı. Eymen Safadi, yaklaşık 20 yıl sonra Tahran'a giden ilk Ürdün Dışişleri Bakanı oldu.

İngiliz The Guardian gazetesi, Safadi'nin Tahran'a uçmasını muhtemel bir savaşı önlemek için son bir çaba olarak niteledi.

Gazete, İran'ın 13 Nisan'da tarihte ilk kez İsrail'i doğrudan hedef aldığı saldırıda füzeleri ve kamikaze drone'ları düşüren ülkeler arasında Ürdün'ün de yer aldığını hatırlatıyor. Nüfusunun yarıdan fazlasını Filistinlilerin oluşturduğu Ürdün, Gazze'deki işgalde takındığı tavır ve Batı müttefiki olması nedeniyle zor bir denklemde. Eymen Safadi Tahran'daki randevularında İsrail'den bir mesaj taşımadığı konusunda ısrarcıydı.

The Guardian'a göre, İran'ın kararlılığı nedeniyle ziyaret başarısız olmaya mahkum gibi görünüyor. Zira, Safadi'nin görüştüğü isimlerden İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Haniye suikastının cevapsız kalmayacağını yineledi

Haberin Devamı

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr da savaşı önlemek için arabuluculuk çabalarının başarısız olmuş gibi göründüğünü aktardı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi de, İran'ın misillemede kararlı olduğunu ve bölgesel bir savaş çıkmaması için ABD ile Arap ülkelerinin diplomatik çabalarını reddettiğini yazdı. Habere göre, Tahran yönetimi bir misilleme saldırısının bölgesel savaşı tetikleyip tetiklemeyeceğini umursamıyor.

İsrail tarafı ise ana müttefiki ABD ile birlikte İran saldırısına hazırlanıyor. ABD ordusu uçak gemisi ve jetlerin de olduğu bir orduyu Orta Doğu'ya konuşlandırıyor. İki ülkenin savunma bakanları Lloyd Austin ve Yoav Gallant ise, Pazar günü bir kez daha görüştü.

İsrailli ve ABD'li yetkilierin Pazartesi gününe kadar İran'ın saldırıya geçmesini beklediğini yazan Axios haber sitesi, bu kez Washington'ın yeni tahminini sayfasına taşıdı. Buna göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerindeki mevkidaşlarına İran saldırısının önümüzdeki 24 saat ila 48 saat arasında başlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İran'ın doğrudan bir misillemeye girişmesi ya da bölgedeki vekil güçlerini harekete geçirme ihtimali var. Tahran'ın Orta Doğu'daki bir numaralı müttefiki Hizbullah, halihazırda zaten İsrail'le çatışıyor.

Irak'taki İran yanlısı milis grubu Haşdi Şabi ise, Telegram hesabından sıra dışı bir görsel paylaştı. Akdeniz kıyısındaki bir İsrail şehrinin semalarında uçan kamikaze silahlı insansız hava araçlarını gösteren fotoğrafta, "Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor" yazıyordu.

İSRAİL BİRLİĞİ DOĞRUDAN DRONE FİLOSUYLA VURULDU!

Topyekun bir savaşın patlak vermesinden en çok korkulan cephede gece yarısı yine sirenler çaldı, arka arkaya patlamalar duyuldu.

İsrail ordusunun yayınladığı haritalarda Lübnan sınırındaki birçok nokta kıpkırmızı oldu, Akdeniz kıyısındaki Nehariye'den Suriye sınırına yakın konumdaki Kiryat Shmona'ya kadar sirenler geniş bir hatta çaldı.

Haberin Devamı

On binlerce savaşçıya ve 150 bin kadar füzeye sahip Hizbullah ile İsrail ordusu 8 Ekim tarihinden bu yana çatışıyor ve Lübnan'ın en büyük askeri gücünün iki numarası Fuad Şükür'ün geçen hafta İsrail tarafından öldürülmesi cephe hattının alev almasına neden oldu.

Hizbullah, sınırın sıfır noktasındaki Ayelet Haşahar'daki İsrail birliğini kamikaze silahlı insansız hava aracı filosuyla doğrudan vurduğunu duyurdu. İran destekli grup, saldırı sonucunda İsrail askerlerinin öldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.İsrail tarafı saldırıyı doğruladı, ordu sözcüsü bir subay ve bir askerin yaralandığı bilgisini verdi. Hizbullah'ın kamikaze drone'ları ayrıca Ayelet Haşahar'da yangın çıkmasına neden oldu.İsrail işgal ordusu bu sabah yaptığı açıklamada ise Lübnan'dan ateşlenen bir kamikaze drone'un Batı Celile'deki Malkia'da engellendiğini bildirdi. Ordu, hava saldırısı sirenlerinin muhtemel bir şarapnel düşmesi nedeniyle çaldığını ekledi.

Lübnan'ı hedef alan karşı saldırıların adresi ise Kfar Kila, Şebaa ve Rahiye bölgeleriydi, İsrail ordusu Kfar Kila'da Hizbullah'a ait bir silah deposunun savaş uçakları tarafından vurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Lübnan haber ajansı NNA, ülkenin güneyindeki Meys el Cebel'deki İsrail saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Kurbanlardan biri, doktor yardımcısı.

LİSTEYE TÜRKİYE VE JAPONYA DA EKLENDİ
İran'ın sınır ötesi misillemesi beklenirken Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmanın boyut değiştirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tam ölçekli savaşın işareti sayılabilecek gelişmeler arasında, birçok ülkenin vatandaşlarından Lübnan'dan ayrılmalarını istemesi öne çıkıyor.

Lübnan'a seyahat uyarısı veren ülkelerin sayısı Türkiye ve Japonya'nın katılmasıyla 20'yi buldu. Liste Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya Hollanda, Hindistan, Kanada, Almanya, Norveç, İsveç, İrlanda, Belçika, Avustralya, İspanya, Danimarka, Japonya, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan oluşuyor.

Dışişleri Bakanlığı Pazar akşamı yayınladığı uyarıda Lübnan'daki Türk vatandaşlarından ülkeden ayrılmalarını, kalmak zorunda olanların ise İsrail sınırındaki güney bölgelere gitmemelerini istedi.

İsrail'in Hizbullah'ın Beyrut'taki kalesi Dâhiye mahallesinde grubun iki numarası Fuad Şükür'ü vurmasıyla tansiyon zirveye çıktı. İran destekli Hizbullah'ın İsrail'e misillemede bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail 2006 yazında 34 gün boyunca savaştı. 2006 yılındaki savaş, Hizbullah'ın sınır ötesi bir baskınla sekiz İsrail askerini öldürmesi, iki İsrail askerini kaçırması ve esir takası talep etmesiyle çıktı.İsrail önce yoğun bir hava saldırısı, sonra da kara harekatı başlattı. Kaçırılan iki askeri kurtarmak ve Hizbullah'ı ezip geçmek gibi hedefler başarılamadı.İsrail Hizbullah'ı mağlup edemediği savaş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararının 11 Ağustos 2006'da oy birliğiyle kabul edilmesiyle sona erdi.Halihazırda on binlerce savaşçısı ve 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah, uzmanlar tarafından İsrail'in en zorlu rakibi olarak gösteriliyor.Hizbullah, 10 aydır devam eden yıpratma savaşında şu ana kadar aralarında üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür ve üç önemli liderin de bulunduğu 350'den fazla savaşçısını kaybetti. Hizbullah üyelerinin tamamı İsrail'in hava saldırılarında öldü.