Sakallı Ejder neden yasak? Sakallı Ejder nedir?
Aksaray'da beslemesi ve ticaretinin yapılması yasak olan 1 kraliyet pitonu, 1 sakallı ejder ve 9 yavrusu ile 1 kaplumbağa ele geçirildi. El konulan hayvanlar, Konya'daki Karatay Hayvanat Bahçesine gönderildi. Peki, Sakallı Ejder neden yasak? Sakallı Ejder nedir?
Aksaray'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, Kurtuluş Mahallesi'nde S.A.'nın (45) evinde beslemesi ve ticaretinin yapılması yasak hayvanların olduğu bilgisini aldı. Yapılan araştırmanın ardından eve düzenlenen operasyonda 1 kraliyet pitonu, 1 adet sakallı ejder ve 9 yavrusu ile 1 kaplumbağa ele geçirildi.
Sakallı Ejder nedir?
Pogona, Amphibolurinae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Sakallı ejder Avustralya'nın kurak çöl ve bozkurtlarında görülen bir kertenkele cinssidir ve sekiz farklı alt cinsi vardır.
Sakallı Ejder neden yasak?
Sakallı ejderler soğukkanlıdır ve vücut sıcaklıklarını düzenlemek için dış ısı kaynaklarına (güneş gibi) ihtiyaçları vardır. Evinizin bazı kısımlarını doğal olarak her zaman 100 Fahrenheit derecede tutmadığınız sürece, sakallı ejderlerin serinlemeleri için sağlanan alanın yanı sıra güneşlenme alanı ile donatılmış bir tanka ihtiyacı vardır. Hayvanın tankı kapalıysa, yapay bir UVB (ultraviyole) ışık kaynağına da ihtiyaçları vardır. Bu olmadan, sakallı ejderler D vitaminini etkili bir şekilde sentezleyemez ve kalsiyumu uygun şekilde ememez.
Evcil hayvan olarak tutulan sürüngenler ve amfibiler, insanlarda önemli bir Salmonella enfeksiyonu kaynağıdır.
Bakteriler sağlıklı sürüngenlerin sindirim sistemlerinde bulunur, ancak insanlarda ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.
Yaşlılar ve küçük çocuklar özellikle hassastır. Salmonella hayvanların dışkısıyla döküldüğü ve hayvana veya yaşam alanlarına dokunan herkese kolayca yayıldığı için, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri aileleri beş yaşından küçük çocukları olan evlerde sürüngen ve amfibi bulundurmamaları konusunda uyarıyor.
2020 sonbaharında, 11 eyalette 18 kişiye evcil hayvan olarak tutulan sakallı ejderlerden Salmonella bulaştı, 11 kişinin hastaneye kaldırılması gerekti.