Gazete Vatan Logo

Rusya'da konvoy krizi!

Rusya’nın Ukrayna için önerdiği insani yardım koridoru Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler tarafından sıcak karşılanmadı. Buna rağmen Rusya’nın bu sabah saatlerinde Ukrayna’ya tonlarca insani yardım malzemesi taşıyan 280 araçlık bir konvoyu yola çıkardığı öğrenildi. Ukrayna’nın yardım konvoyonun girişine izin verip vermeyeceği belirsizliğini koruyor. Kiev'den daha önce yapılan açıklamalarda yardımların uluslararası bir kuruluşun koordinasyonu ile gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edilmişti.

Rusya ise yardım konvoyunun zaten Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin koordinasyonu ile yapılacağını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna müdahalede bulunabileceğinden endişe duyduklarını söylemişti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Rusya'nın yardım konvoyunun Moskova'nın bölgede kalıcı olmak için bir girişimi olduğunu savundu. Fransız Info radyosuna verdiği demeçte Fabius, yardımların yalnızca Uluslararası Kızılhaç'ın koordinatörlüğünde olması durumunda meşru görülebileceğini öbür türlü Rusya'nın bölgeyi işgalinni kılıfı olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD ve AB de yardımlar konusunda Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin devrede olması gerektiğini savunuyor. Aylardır Ukrayna ordusu ve Rusya yanlılarının çatışmalarına sahne olan bölgenin elektrik, su ve temel gıda maddelerinden yoksun olduğu belirtiliyor.