Rusya, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurdu
Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini mahkeme sonuçlanana kadar durdurma kararı verdi
Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
TASS ajansında yer alan habere göre, daha önce Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanması ve aşırı örgüt kapsamına alınması için başvuruda bulunan Poklonskaya, mahkeme sonuçlanana kadar meclisin faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıkladı.
Kararın, "Rusya yasalarının ihlallerini önlemek için" alındığını savunan savcı, "Böylelikle meclisin sahip olduğu haklar durduruluyor, devlete ait ve yerel basını kullanması, toplantı düzenlemeleri ve tüm propagandaları yasaklanıyor." dedi.
Rusya’nın tayin ettiği Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat'ta Kırım Tatar Milli Meclisi'ni kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuştu. Poklonskaya dava dilekçesinde, Rusya Federasyonu’nun aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele kanununa dayanarak, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin durdurulmasını ve meclisin aşırı örgüt kapsamına alınmasını talep etmişti. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle 4 kez ertelenmişti.Kırım Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmaya savcılık yetkilileri, 630 sayfa ve 10 CD’den oluşan delillerle gelmişti.
Litvanya’dan Rusya’ya kınama
Litvanya Meclisi, Rusya’yı, Kırım’da Kırım Tatarları ve Ukraynalılara yönelik insan hakları ihlalleri yapıldığı gerekçesiyle kınayan bir kararı kabul etti.
Litvanya Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, 90 milletvekilinin katıldığı oylamada karara kimsenin itiraz etmediği bildirildi.
Kararda, "Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Rus vatandaşlığını reddeden Kırım sakinlerine karşı eğitim, sağlık, sosyal ve diğer hizmetlerde ayrımcılık yapılıyor. Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini yasaklamasını şiddetle kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Kararda ayrıca, uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda ortak çaba sarf ederek daha aktif olması konusunda çağrıda bulunuldu.
Meclis kararında, Kırım’ın işgalinin sona ermesi ve yarımadanın Ukrayna’nın kontrolüne dönmesi halinde Rusya’yla işbirliğinin yeniden başlayabileceği de kaydedildi.