Gazete Vatan Logo

Rus tankları Ukrayna’da

Rus tankları Ukrayna’da

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara yüzlerce kamyon dolusu yardım, tank ve zırhlı araç gönderdi. Ukrayna güçleri, Rus zırhlılarına saldırdı, bazılarını da tahrip etti.

Ukrayna’da Batı yanlılarının iktidara gelmesinin ardından başlayan ayrılıkçı krizinden faydalanarak Kırım’ı topraklarına katan Rusya, bir kez daha Ukrayna topraklarına girdi.

Ukrayna Terörle Mücadele Merkezi, Rus ordusuna ait 20’den fazla tank ve zırhlı aracın, Donetsk bölgesindeki ayrılıkçıların kontrolünde bulunan sınır kapısı İzvarino’dan ülke topraklarına girdiğini duyurdu. Yetkililer, araçların Lugansk bölgesine doğru ilerlediğini öne sürerken Moskova suçlamayı reddetti.

Kiev yönetimi, Rusya’nın ayrılıkçı bölgelerindeki sivillere yönelik yardım konvoyunun da dikkati Ukrayna’ya giren tank ve zırhlı araçlardan uzaklaştırma amacını taşıdığını düşünüyor.

Moskova’nın gönderdiği 300’e yakın kamyonda insani yardım malzemelerinin yanı sıra ayrılıkçılara dağıtılması planlanan silah ve mühimmat bulunduğu öne sürülüyordu. Kiev yönetimi bu nedenle araçların aranmasını talep etmiş, Rus tarafı da aramaya onay vermişti.

Haberin Devamı

Terörle mücadele yetkilileri, araçların Ukrayna sınır görevlileri ve Kızılhaç yetkililerince dün aranmaya başladığını duyurdu.

Çatışmalar sürüyor

Ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk’e yönelik ordu operasyonu da sürüyor. Sadece önceki günkü havan topu saldırılarında 11 kişinin öldüğü kentte hafta başından bu yana en az 74 kişinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

NATO işgal diyemedi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın önceki akşam Ukrayna topraklarına girdiğini söyledi, ancak gelişmeyi ‘işgal’ olarak değerlendirmekten kaçındı. Rasmussen, Rusya’dan Doğu Ukrayna’ya silah ve savaşçı akışının sürdüğünü, bunun da Moskova yönetiminin, Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılmasında halen rol aldığını gösterdiğini söyledi.
Rus tankları Ukrayna’da
Araçların yarısı boş
Rus yetkililer, dün Ukrayna’ya gönderilen yardım konvoyundaki araçları basın mensuplarına gösterdi. İngiliz basını, gıda malzemesi götürdüğü öne sürülen kamyonların kasalarının neredeyse yarı yarıya boş olduğunu vurgularken, kamyon şoförleri, bunun bozulan araçların kargolarını taşıyabilmek için alınan bir önlem olduğunu iddia etti.
‘Kırımoğlu parazitlik yapıyor’
Kırım’ı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’a girişi yasaklanan Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu ‘parazitlik yapmakla’ suçladı. Putin isim vermeden, “Biz, Rus halklarının iyiliğini isteyen herkesle çalışmaya hazırız. Ancak geçmiş sorunlar üzerinde parazitlik yapanlarla çalışmayız” dedi.
Moskova, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cumhuriyet Nişanı verdiği Kırımoğlu’nu mayıs ayından bu yana Kırım Yarımadası’na sokmuyor.
‘AİHM’den çekilebiliriz’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çekilebileceğini açıkladı. AİHM’nin sadece siyasi fonksiyonları yerine getirdiğini ifade eden Putin, “Bunun en güzel örneği, Rusya’nın konuyla bağlantılı olmamasına rağmen Transdinyester konusunda ceza alması oldu. Transdinyester Cezaevi’nde tutulan bir adam var ve Rusya’ya ceza veriliyor. Tam bir saçmalık. Gerekirse AİHM’den çıkabiliriz ancak şu an bu konu gündemimizde yok” dedi. Rusya AİHM’de en fazla dosyası bulunan ülke konumunda.

Haberin Devamı