‘Roket adam’la gizli pazarlık
Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyetin, nükleer programını sonlandırma konusunda müzakerelere katılmaya ikna etmek için Kuzey Kore’nin ‘roket adam’ lakaplı lideri ile yaklaşık 3 yıldır gizli görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı
AVRUPA Parlamentosu’nun Kuzey Kore ile 3 yıl boyunca nükleer programı konusunda gizli görüşmeler yürüten heyetin başmüzakerecisi İngiliz milletvekili Nirj Deva basına açıklama yaptı. The Telegraph’ın haberine göre Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’ndaki basın toplantısında konuşan Deva, heyetin bakanlar dahil üst düzey Kuzey Koreli yetkililerle 14 kez görüştüğünü ve yakın gelecekte Kuzey Koreli yetkililerle Brüksel’de yine görüşeceklerini duyurdu. Deva “Üst düzey Kuzey Korelilerle 14 durumda gizlice görüştük. Biz onların endişelerini onlar da bizim endişelerimizi anladı” ifadelerini kullandı. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler hakkındaki açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir zirvede bir araya gelmeyi planladığını duyurduğu bir dönemde geldi. Kim, Trump’ın yanı sıra gelecek ay Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile zirvede bir araya gelecek.
‘Kaçınılmaz sonuç’
Deva kendisinin ve AP Kore Yarımadası ile İlişkiler Heyeti’ndeki meslektaşlarının görüşmeler boyunca, Kuzey Kore ile yaşanan nükleer gerilimi sonlandırma amacıyla ‘önşartsız diyalog kurulmasını inatla savunduğunu’ söyledi. Deva “Meslektaşlarımla bunun müdaafasını gizlilik içinde yaptım. Şimdi görüşme önerileri ışığında bunu kamuoyuna açıklıyorum” dedi. İngiliz milletvekili heyetin ‘doğrulanabilir şekilde nükleerden arındırılmış bir Kore Yarımadası sonucuna ulaşmak için diyalog kurulması’ amacıyla ABD, Çin, Japonya ve Güney Kore’den de yetkililerle görüştüklerini söyledi. Deva, Kuzey Korelilerle yapılan gizli görüşmelerin Brüksel’de yapıldığını belirterek görüşmelerde karşı tarafı bir nükleer savaşın riskleri konusunda iknaya çalıştıklarını belirtti. Deva “Eğer nükleer bomba ve füze programlarına devam ederlerse bunun sadece düşünülmesi hoş olmayan kaçınılmaz sonuca götüreceğini onlara açıkça söyledik” dedi.
Heyetin görüşmeleri desteklemek için ‘güven inşa edici adımlar’ konusunda rol oynadığını belirten Deva, AB’nin sert yaptırımlarının K.Kore’yi müzakerelere katılmayı kabul etmesinde önemli bir faktör olduğuna inandığını aktardı.