PYD baskısı yüzünden ülkelerine dönemiyorlar!
SKDP üst düzey yöneticilerinden Ali: "Peşmerge güçlerinin, PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelere gitmesi, rejim ve İran'ın işine gelmez. Çünkü SMDK üyesi ENKS'nin askeri olarak güçlenmesinin önü açılacak ve beraberinde siyasi olarak güçlenme de gelecek" "Peşmergelerin anlaşma yapılarak geçişinin sağlanması için ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyon güçleriyle temasa geçildi ve bekliyoruz
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 4 yıldan bu yana askeri eğitim alan Suriyeli Peşmergeler, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kendilerini tehdit olarak algılaması sebebiyle uyguladığı baskıdan dolayı ülkelerine geri dönemiyor. Suriye'de iç savaşın patlak vermesinden sonra, evlerini terk edip IKBY'de yer alan Duhok ve Erbil kentine sığınan Suriyeli Kürtler, daha sonra IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla askeri eğitime tabi tutuldu.
Roj (Güneş) adıyla 2012 yılında oluşturulan birlik daha çok "Suriyeli Peşmergeler" ismiyle tanınıyor. Birliğe öncelikli olarak kabul edilen kişiler ise daha önce Suriye ordusunda görev yapmış tecrübeli komutanlar veya askerliğini tamamlamış sığınmacılar.
- PKK, Esed rejimi ve İran geçişlerine izin vermiyor
Suriyeli Peşmergeler, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) silahlı gücü olarak da biliniyor.
ENKS çatısı altında, PKK-PYD çizgisine mesafeli, daha çok IKBY Başkanı Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Parti'ye (KDP) yakın 11 siyasi parti bulunuyor.
ENKS'deki etkili partilerden Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (SKDP) üst düzey yöneticilerinden Halid Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmergelerin geri dönmesine izin vermeyen PYD'nin, gücünü Esed rejimi ve İran'dan aldığını belirtti.
Suriye'de, Esed rejimi, İran, PKK-PYD ve Hizbullah arasında bariz bir anlaşmanın varlığına dikkati çeken Ali, "Peşmerge güçlerinin, PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelere gitmesi, rejim ve İran'ın işine gelmez. Çünkü SMDK üyesi ENKS'nin askeri olarak güçlenmesinin önü açılacak ve beraberinde siyasi olarak güçlenme de gelecek. Bu yüzden ellerinden geldiği kadar Peşmergelerin geçişlerine izin vermeyecekler." dedi.
Ali, 4 yıldan bu yana ülkelerine geri dönmeyi bekleyen Suriyeli Peşmergeler için ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle temasa geçildiğini belirterek, "Peşmergelerin anlaşma yapılarak geçişinin sağlanması için ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyon güçleriyle temasa geçildi ve bekliyoruz. Eğer bundan bir sonuç çıkmaz ve PYD baskılarına devam ederse, o zaman biz de farklı tedbirler almaya çalışırız. PYD, sabrımızla oynamasın, bizim tahammülümüzün de bir sınırı var." diye konuştu.
- Suriyeli Peşmergelerin askeri eğitimi
Suriyeli Kürtlerin eğitimine dair konuşan Suriyeli Peşmergeler Komutanı Albay Bahaddin Tahir, 4 yıl süren eğitimlerin, Erbil kentinin Benıslava, Duhok'un ise Zaho ve Şeyhan'daki askeri kamplarında yürütüldüğünü söyledi.
Kurulduğu ilk yıl sadece 300 kişiyi kabul eden birliğin sayısının her geçen gün arttığını belirten Tahir, "Aradan geçen 4 yılda Suriyeli Peşmergelerin sayısı 8 bine kadar çıktı. Bu sayının yüzde 15'ini kadın Peşmergeler oluşturuyor." dedi.
Eğitimlerini tamamlayan Peşmergelerin Suriye'ye gönderilip, oradaki bölgeleri korumalarının planlandığını ancak PYD ile yaşanan ihtilaflardan dolayı sınırın diğer tarafına geçemediklerini aktaran Tahir, "Bu durumun yaşanması ve terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinden sonra Kürdistan bölgesindeki Peşmergelere destek görevi görmeye başladılar." diye konuştu.
"Suriyeli Peşmergelerin en önemli görevi
Musul Barajı ve çevre bölgesinin korunmasıdır" diyen Tahir, "Musul Ovası'ndaki mevzilerde eline silah alıp DAEŞ'e karşı başlatılan operasyonlara iştirak eden 4 bine yakın Suriyeli Peşmerge var. Geri kalan Peşmergeler ise askeri eğitimlerine devam ediyor veya isimlerini yazdırıp eğitime alınmayı bekliyorlar." dedi.
DAEŞ ile girilen çatışmalarda şu ana kadar Suriyeli Peşmergelerden 40'ının hayatını kaybettiğini, 200'ünün ise yaralandığını hatırlatan Tahir, IKBY Peşmerge Bakanlığına bağlı Özel Kuvvetler'in eğitime dair şunları kaydetti: "Şu anda 3 askeri kampta hem Özel Kuvvetler hem de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine bağlı askeri danışmanlar bölgenin coğrafi şartlarına göre yaklaşık 6 aylık eğitimler veriyor. Eğitimlerde, DAEŞ'ten dolayı ağırlıklı olarak sokak çatışmalarına yoğunlaşılıyor. En hafif tüfek ile diğer ağır silahların kullanımı da öğretiliyor."