Putin'e ağır suçlama: Barışı sağlayamayız
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, "Putin Minsk Anlaşması'na uymak istemiyor ve buna niyeti yok. Bundan dolayı biz barışı sağlayamayız" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Minsk Anlaşması'na uymadığını savunarak, bu yüzden ülkenin doğusunda barışın sağlanamayacağını söyledi.
Poroşenko, devlet başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.
Ukrayna'nın doğusundaki krize ilişkin gelecek hafta sonu Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile uzun bir görüşme yapacağını bildiren Poroşenko, bu görüşmenin Normandiya Formatı zirvesine hazırlık mahiyeti taşıyacağını ifade etti.
Minsk Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin yol haritası oluşturulmasını Rusya'nın engellediğini savunan Poroşenko, "Rusya için yeteri kadar kanıt bulacağız, bu yol haritasının ortaya konulması için eminim karşılıklı anlayış, uzlaşma bulacağız. Ancak bunu Rusya engelliyor. Biz hiç yapıcı adımlar görmüyoruz." dedi.
Minsk Anlaşması olmadan Donbas'ta çözümün sağlanmasına yönelik alternatiflerin bir faydası olmayacağını belirten Poroşenko, Ukrayna krizindeki durumun Güney Osetya, Abhazya, Transdinyester ve Suriye'den farklı olarak Minsk Anlaşması'nın altında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzası olduğunu hatırlattı. Poroşenko, Minsk Anlaşması'nın bütün dünyaya kimin suçlu olduğunu göstermeye, mahkemeye gitmeye imkan sağlayacağını vurguladı.
Putin'in tutumu nedeniyle Ukrayna'nın doğusunda barışın şimdilik sağlanamayacağını savunan Poroşenko, "Putin Minsk Anlaşması’na uymak istemiyor ve buna niyeti yok. Bundan dolayı biz barışı sağlayamayız." ifadelerini kullandı.
Donbas'a uluslararası silahlı bir misyonun görevlendirilmesi fikrinin desteklenmesini isteyen Poroşenko, "Geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü veya AGİT polis misyonu veya AB silahlı misyonu gibi seçenekleri gündeme getirmiştik. İlk önce bunun şüpheyle karşılandığını hatırlatmak isterim. Ancak bugün gelinen nokta, AGİT üyesi ülkelerin çoğunluğu, ortaklarımızdan Almanya ve Fransa, Türkiye Savunma Bakanı net olarak silahlı polis misyonu hususunda Ukrayna'nın pozisyonunu net olarak destekliyor." şeklinde konuştu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin statüsünün Ukrayna anayasasında 'Kırım Tatar Özerk Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü dile getiren Poroşenko, kendisinin bu değişikliği onaylamaya hazır olduğunu ifade etti.
Kırım Tatar halkının temsilcilerinin de yer aldığı anayasa komisyonunun değişiklik tasarısını tamamlaması halinde kendisinin gerekeni yapacağını aktaran Poroşenko, bu çalışmanın uzatılmadan bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Poroşenko, "(Parlamento'da) genel kurulda 300 oyun bulunması olağanüstü önemli. Bunun için hepimizin çalışması gereklidir." diye konuştu.