Psikolojik savaş
ABD, İran'a karşı 'korkutma' planını devreye soktu. Molla rejimine yönelik hava harekatının detayları medyaya sızdırıldı. Yahudi lobisi ilanlarla destek verdi. Savaş uçaklarının İncirlik'ten kalkması bile gündeme getirildi
Her şey AB ile İran arasında 3 yıl süren müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması ile patlak verdi. İran dosyası BM'ye sevkedildi. BM, 30 Mart'ta aldığı kararla İran'a tüm nükleer faaliyetlerini durdurması için 30 gün süre tanıdı. Ve psikolojik savaş başladı... AB-İran pazarlıklarını kenardan izleyen ABD, molla yönetimine gözdağı vermeye başladı. Dışişleri Bakanı Rice, Savunma Bakanı Rumsfeld ve Başkan Bush ardı ardına açıklamalarla İran'ı "dünya için en büyük tehdit" olarak nitelendirdi. Psikolojik savaşa İran da katıldı. İran ordusu, son yılların en büyük tatbikatını geçtiğimiz hafta Basra Körfezi'nde gerçekleştirdi. "Yüce Peygamber" tatbikatında, radara yakalanmayan füzeler, dünyanın en hızlı torpidoları, hatta uçan bot denediğini ileri sürdü. Tabi ki ABD'nin yanıtı gecikmedi.
Türkiye'ye üs baskısı
Ebu Garib skandalını ortaya çıkaran gazeteci Seymour Hersh'ün, "ABD İran'a karşı nükleer füze kullanacak" haberinin ardından dün de ABD-İran gerginliği Washington Post, The Times gibi önde gelen gazetelerde manşete çıktı. Beyaz Saray kaynaklarına dayanılarak verilen haberlere göre, Bush bu kez bir hava operasyonu ile "sorunu çözmek" istiyor. Irak savaşının en büyük mimarlarından Richard Perle'e göre harekat bir gece ansızın gerçekleşecek. Birkaç saat içinde Natanz nükleer tesisini yerle bir edilecek. Gazetelere göre bombardıman uçakları B52'lerin İncirlik'ten havalanması için Türkiye'ye baskı başladı bile.
Tek bir elden sızdırıldığı açık olan bu bilgiler ışığında ABD, BM'nin verdiği 30 günlük süre dolmadan İran'a yönelik 'korkutma' taktiğine başvurmuş durumda... İran ise pes etmeyeceğini açıklıyor.
'Operasyon en geç 2008'de
Beyaz Saray'a yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Bush, İran konusunu kendi başkanlığı döneminde çözmek konusunda kararlı. Bazı güvenlik uzmanlarının, "İran vurulursa bölge karışır. ABD hedeflerine terör saldırıları olur" uyarısına rağmen Bush kendisinden sonra gelecek bir Demokrat başkanın İran'a taviz vermesinden korkuyor. Beyaz Saray'da İran sorununun aşılması için verilen son tarih 2008... 2009 yılının Ocak ayında koltuğunu bırakacak olan Bush, ABD'nin müttefiklerini bu konuda ikna için yoğun çaba gösteriyor.
'Çaresizlik ve öfke içindeler'
İran Dışişleri Bakanlığı son dönemde kendilerini hedef alan bir hava saldırısıyla ilgili haberlerin medyada geniş yer bulmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın talimatıyla dün bir açıklama yaptı. "BM'nin nükleer silah programımızı zor kullanarak durdurabileceğini düşünmek büyük bir hatadır" diyen Dışişleri Sözcüsü Rıza Asefi sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerikalılar, büyük bir öfke ve çaresizlik içinde. Nükleer enerji hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Her tür senaryoya karşı gerekli hazırlığımızı yaptık."