Gazete Vatan Logo

Pembe yunus balığı nerede yaşar, gerçekten pembe yunus balığı var mıdır? Neden pembe yunus var?

ABD'nin Louisiana eyaleti Calcasieu Gölü'nde pembe bir yunus görüntülendi. Söz konusu olayın ardından “Pembe yunus balığı nerede yaşar, gerçekten pembe yunus balığı var mıdır?” sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

Pembe yunus balığı nerede yaşar, gerçekten pembe yunus balığı var mıdır? Neden pembe yunus var?

Balık avına çıkan balıkçılar körfezin ortasında gördükleri pembe yunus balığı nedeniyle şaşkına döndü.

PEMBE YUNUS NEDİR?

Pembe yunuslar, bilimsel adıyla Amazon nehir yunusu (Inia geoffrensis), Güney Amerika'nın Amazon ve Orinoco Nehri sistemlerinde yaşayan tatlı su nehir yunuslarıdır. Nehir yunuslarının en büyüğü olan bu tür, genellikle 'pembe nehir yunusu' veya 'Boto' olarak da bilinir. IUCN tarafından verilen diğer adlar arasında Amazon yunusu, Boto Vermelho, Boto Cor-de-Rosa, Bouto, Bufeo, Inia, Pembe tatlısu yunusu, Pembe porpoise ve Tonina yer almaktadır

PEMBE YUNUS NEDEN PEMBE?

Pembe nehir yunusları, deri altındaki kan damarlarının genişlemesiyle karakteristik pembe bir renge bürünürler. Bu eşsiz özellik, onları diğer nehir yunusu türlerinden ayırır. Ancak, aynı bölgelerde yaşayan ve nehir yunusu zannedilebilecek olan Tucuxi (Sotalia fluviatilis) türüyle karıştırılmamalıdır. Tucuxi, gerçek bir nehir yunusu türü değildir.