Pakistan’ı karıştıran font
Pakistan’da Başbakan Navaz Şerif’in kızı Meryem’in adının karıştığı yolsuzluk skandalında delil olarak gösterilen 2006 tarihli belgelerin, Microsoft’un 2007’de kullanıma soktuğu ‘Calibri’ fontuyla yazıldığı ortaya çıktı
Pakistan’da Başbakan Navaz Şerif ve ailesi hakkında başlatılan yolsuzluk soruşturmasında delil olarak sunulan belgelerde kullanılan yazı tipi, bir anda ülkede en fazla tartışılan konu oldu. Federal Soruşturma Ajansı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında yetkililer, geçen yıl kamuoyuna sızan ‘Panama Belgeleri’ arasında yer alan bir dökümanı incelemeye almıştı. Belgede, baş hissedarı Başbakan Şerif’in kızı Meryem olarak görülen Virgin Adaları merkezli bir firmanın İngiltere’nin başkenti Londra’da satın aldığı pahalı bir gayrimülkten bahsediliyordu. Belgede Meryem Şerif’in daha sonra bahsi geçen firmayla ilişkisini kestiği iddia ediliyordu.
Ancak belgeyi inceleyen mali uzmanlar, dikkat çekici bir ayrıntıyı ortaya çıkarttı. 2006 yılına ait olduğu öne sürülen belgelerde, Microsoft firmasının 2007 yılında genel kullanıma açtığı ‘Calibri’ tipi yazı fontu kullanıldığı tespit edildi. Muhalefet Pakistan Başbakanı’nın, kızının yurt dışındaki finansal varlıklarını gizlemek için sahte belgeler düzenlediğini öne sürerek, Wikipedia ve Microsoft’tan konuyla ilgili açıklama yapmalarını istedi. İddiaları reddeden Başbakan Şerif, aile üyelerinin servetlerini yasal yollardan elde ettiğini savunuyor. Hollandalı Lucas de Groot tarafından 2004’te geliştirilen ‘Calibri’ fontu, Microsoft Vista ve Microsoft Office’un 2007 versiyonunda kullanıma sunulmuştu.
Balyoz’da da o font vardı
Orgeneral Çetin Doğan ve eski kuvvet komutanlarının yargılandığı Balyoz davasındaki 3 CD ile Hard Disk’i inceleyen uzmanlar, 2003’te kaydedildiği söylenen belgelerde 2007’de çıkan Microsoft Calibri fontunun kullanıldığını belirlemişti. Microsoft yetkilileri bunun üzerine ‘imkansız’ diye açıklama yapmıştı.