Osmanlı'nın 500 yıl kullandığı cami için restorasyon tepkisi
Osmanlı döneminde inşaa edilen ve 1950'li yıllarda Sırp rejimi tarafından yıklan ancak halen temelleri ve 1 metre duvar yüksekliği bulunan camiinin onarılmaması tepkilere neden oldu.
Kosova'da Osmanlı Devleti'nin 500 yıl kullandığı ve Balkanlar'ın en önemli tarihi eserlerinden biri olarak kabul edilen Prizren Kalesi, Kosova'nın Amerika Büyükelçiliği tarafından onarılıyor. Amerika Büyükelçiliği'nin maddi desteğiyle 2 yıldır Kosova Kültür Bakanlığı tarafından onarılan tarihi kalede, Osmanlı döneminde inşaa edilen ve 1950'li yıllarda Sırp rejimi tarafından yıklan ancak halen temelleri ve 1 metre duvar yüksekliği bulunan camiinin onarılmaması tepkilere neden oldu.
Ancak Kalenin onarım çalışmalarının sonlarına doğru yaklaşıldığını şu günlerde Camii'nin onarılmamasının ardından Prizren İl Müftülüğü, olaya tepki gösterdi. Konuyla ilgili DHA'ya konuşan Prizren İl Müftüsü Besim Berişa, başta Kosova Kültür Bakanlığı ve Prizren Belediyesi yetkililerine konuyla ilgili birkaç kez yazı yazdıklarını ancak herhangi bir geri dönüşün olmadığını söyledi.
Amerikan Büyükelçiliği'nin desteğiyle onarılan tarihi kalede tüm duvarların ve hanların onarıldığını hatta projede yer almamasına rağmen ek dükkanların inşa edildiğini vurgulayan Berişa, tarihi Camii'nin niçin onarılmadığıyla ilgili açıklama beklediklerini söyledi. Kosova Kültür Bakanlığı ve Prizren Belediyesi'nden cevap gelmemesi halinde imza kampanyası da başlatacaklarını belirten Berişa, Prizren halkından büyük destek aldıklarının söyledi. Kaledeki caminin inşa edilmemesine tepki gösteren Prizrenli vatandaş Taner Kotle de, yetkililere seslenerek, caminin diğer binalar gibi onarılması gerektiğini vurguladı. Amerika Büyükelçiliği tarafından bağışlanan 700 bin dolarlık bütçeyle onarılan tarihi kale, 1999 savaşı sonrası Alman KFOR askerleri tarafından 5 yıl boyunca kışla olarak kullanılmıştı.
DHA-Dış Haberler - Kosova -
2016-10-25 17:49:22