"Ortadoğu'da 20 milyondan fazla çocuğun acil yardıma ihtiyacı var"
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ortadoğu Bölge Sözcüsü Juliette Touma, iç savaşın hüküm sürdüğü Suriye, Irak ve Yemen'de 20 milyondan fazla çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Sözcü Touma, "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'den bu yana yüzbinlerce sivilin iç savaş nedeniyle yaşamını yitirdiği Suriye'de 6 milyon civarında çocuğun insani yardım beklediğini ifade etti.
Suriyeli 2,5 milyon çocuğun başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelerde sığınmacı durumuna düştüğüne işaret eden Touma, Halep'te insani krizin korkunç boyutlara ulaştığını söyledi.
Touma, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının aylardır insani yardım ulaştıramadığı kentin doğu kesimindeki çocuklara ilişkin, "Halep'in doğusunda insani yardım bekleyen 100 binden fazla çocuğun kaderine ilişkin endişeliyiz. Ağır bombardıman, kuşatma ve şiddetin ortasında kaldılar." diye konuştu.
"Musul'da yarım milyon çocuk mağdur"
Şiddetin 2016'da yeniden tırmanışa geçtiği Irak'ta da, UNICEF rakamlarına göre 4,7 milyon çocuğun insani yardım beklediğini aktaran Touma, 17 Ekim'de terör örgütü DEAŞ'e karşı operasyon başlatılan Musul'da yarım milyon çocuğun mağdur olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.
Touma, UNICEF'e göre, yaklaşık 10 milyon çocuğun acil insani yardımaihtiyaç duyduğu Yemen ile ilgili olarak da "Yemen'de savaşın devam ettiği son 18 ayda milyonlarca çocuk çatışmaların ortasında yaşıyor." ifadesini kullandı.
"Yemen'deki durum çocuklar için oldukça korkunç vaziyette" diyen Touma, Ortadoğu'da başta Suriye olmak üzere, Irak ve Yemen'de savaş ve çatışmalardan etkilenen 20 milyondan fazla çocuğun acil insani yardıma gereksinim duyduğunu vurguladı.
"Kayıtsız şartsız erişim izni verilmeli"
Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Touma, "İnsani yardımlar hiçbir şarta bağlanamaz. Yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşabilmeleri için kayıtsız şartsız erişim izni verilmelidir." dedi.
Touma, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacı çoçuklara da değinerek, şunları kaydetti:
"UNICEF olarak Türk hükümeti ve insani yardım kuruluşlarıyla sahada tam bir işbirliği halindeyiz. Türk hükümetine ülkedeki sığınmacı çocuklara sağladığı insani yardımlar ve son yıllardaki işbirliğinden dolayı minnettarız. Türkiye'deki Suriyeli çocuklar için öncelikle eğitim alanına odaklanıyoruz. Bunun yanı sıra çocukların aşı kampanyaları, sağlık ve korunma hizmetleri veriyoruz."
Sadece geçen yıl, 17 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 41 milyon kişi ülkelerindeki şiddet ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Yerlerinden edilenlerin üçte birini Suriye, Irak ve Yemen gibi iç savaşın devam ettiği ülkelerin vatandaşları oluşturuyor.
BM tarafından özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek amacıyla 20 Kasım 1989'da "Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" imzalandı. Bu kapsamda söz konusu tarih, dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla "Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak kabul edildi.