Ordu First Lady’ye karşı darbe yaptı!
Ülke açlıktan kırılırken lüks harcamaları ile halkın nefretini kazanan ‘Gucci Grace’ lakaplı Zimbabve First Lady’si Grace Mugabe, eşi tarafından başkan yardımcısı atanacakken ordu devreye girdi. Darbe ile 37 yıllık Mugabe iktidarına son verdi
Afrika’nın en fakir ülkelerinden Zimbabve’de 1980’den beri devam eden Robert Mugabe diktatörlüğü, ordunun 21 tankı sokağa indirip kritik kurumları denetim altına almasıyla sona erdi. Mugabe ve halkın nefret ettiği eşi Grace ev hapsine alındı. Tüm bunların sebebi ise Mugabe çiftinin ülkeyi ‘çiftlik’ gibi yönetme ısrarı oldu. 93 yaşındaki Zimbabve lideri, kendisinden 41 yaş genç olan ikinci eşi Grace’i başkan yardımcısı olarak atamak için 1970’lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesine büyük katkı veren ‘Timsah’ lakaplı Emmerson Mnangagwa’yı geçen hafta görevden aldı. Ölüm tehditleri alan eski başkan yardımcısı Güney Afrika’ya kaçtı. Mugabe, ‘Bana darbe yapacaktı’ diyerek kararını savundu. First Lady ise Mnangagwa’yı ‘Başı ezilmesi gereken bir yılan’ olarak nitelendirdi. Eski yardımcı ise, ‘Beni zehirlemek istediler ama kurtuldum. Yakında her şey yoluna girecek ve ülkeye geri döneceğim’ dedi. Mugabe’nin eşi Grace’i ülkenin yeni lider adayı olarak başkan yardımcısı atamaya karar vermesi kıvılcımın ateşlenmesine sebep oldu.
Grace’in vukuatları
Halk arasında lüks alışveriş tutkusu nedeniyle ‘Gucci Grace’ olarak Grace Mugabe’nin Dubai ve Güney Afrika’da lüks malikaneler aldığı, kızının düğünü için devlet bütçesinden 5 milyon dolar harcadığı, daha birkaç ay önce de 500 bin dolara bir Rolls Royce otomobil satın aldığı biliniyordu. Biri eski evliliğinden 3 oğlunun da Snapchat uygulamasından bir gecede 3 bin dolar para harcadığı bar faturasını paylaşıp 50 bin dolarlık saatinin üzerine şampanya döküp, ‘Baban ülkenin sahibi olunca böyle yaşarsın’ diye yazması yıllık gelirin 1000 dolar olduğu ülkede büyük tepki çekmişti. Yoksullar için yardım kampanyasında kullanılmış iç çamaşırını bağışladığı iddia edilen Grace Mugabe, aynı zamanda diplomatik dokunulmazlığını kullanarak Güney Afrika’da dayak attığı bir mankenle olan davasından da ‘yırtmayı’ başardı. Tüm bu sebeplerden ötürü ülkenin en nefret edilen ismi olan First Lady’nin Zimbabve’ye Başkan Yardımcısı atanacak olmasına ordu tepkisiz kalmadı.
90 komutanla basın toplantısı
Darbeden 24 saat önce Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga bir basın toplantısı düzenleyerek ordunun Mugabe’nin Partisi Zanu-PF’deki tasfiyeleri sona erdirmek üzere harekete geçmeye hazır olduğunu ilan etti. Chiwenga, Zanu PF’deki tasfiyelerin “net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını” söyledi. Basın toplantısına 90 üst düzey ordu yetkilisi katıldı. Mugabe ise G.Kurmay Başkanı’nın bu sözlerini ‘vatana ihanet’ olarak yorumlayınca gerilim tepe noktasına ulaşmış oldu.
‘Eşi tarafından kullanılan yaşlı bir adam gözaltında’
Sabah saatlerinde devlet televizyonu ZBC’de Tümgeneral Sibusiso Moyo’nun okuduğu ordunun yazılı açıklamasında, “askerin hükümete el koymadığı” ve Mugabe’nin güvende olduğu belirtildi. Moyo’nun okuduğu açıklamada, “Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız... ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz” denildi. Ancak gerçeği Mugabe’nin iktidardaki Zanu PF partisi açıkladı. Bildiride iktidarın “kansız bir şekilde el değiştirdiğini” ve Mugabe ile ailesinin iyi durumda olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Bu bir darbe değil, iktidarın kansız bir şekilde el değiştirmesidir. Yolsuzluğa bulaşmış sahtekarlar ve karısı tarafından kullanılan yaşlı bir adam gözaltına alınmıştır. Duyulan birkaç silah sesi de bazı sahtekarların tutuklamaya direnmesi sonucunda yaşanan ufak çatışmalardır” denildi.