Omicron varyantı ile ilgili flaş açıklama! Dünyanın kabusu oldu! Hiçbir şeye benzemiyor
Omicron varyantı ile ilgili son dakika açıklaması! Dünyanın yeni kabusu haline gelen Omicron varyantı baskın tür olma yolunda. Varyantın Güney Afrika'nın dünyayı uyarmasından 4 gün önce İskoçya'da tespit edildiği belirtildi. Omicron'un COP26 zirvesi ya da ragbi maçıyla taşınmış olabileceği kaydedildi.
Güney Afrika'da tespit edilen ve aşılara dirençli olması ihtimali nedeniyle endişe yaratan Kovid-19'un "Omicron" varyantının açıklanandan daha önce Büyük Britanya'da bulunduğu ortaya çıktı. Britanya'da toplamda 32 yeni Omicron vakası bulunurken, İskoçya'daki 10 vakanın 9'unun Güney Afrika'nın dünyayı varyant hakkında uyarmasından 4 gün önce tespit edildiği bildirildi.
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, söz konusu 9 vakanın 23 Kasım'da test edildiğini, vakaların tümünün Glasgow, Clyde ve Lanarkshire bölgesinde bulunduğunu ve hiçbirinin seyahat bağlantısı olmadığını belirtti. Sturgeon, hastaların Güney Afrika'nın 25 Kasım'da varyant hakkında alarm vermesinden 4 gün önce "tek bir özel" etkinlikle ilişkili olduğunu açıkladı. Vakaların yurt dışı bağlantıların olmaması varyantın geçen ayın ilk iki haftasında Glasgow'da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) veya İskoçya ile Güney Afrika arasında 13 Kasım'da başkent Edinburgh'da oynanan ve 67 bin kişinin izlediği ragbi maçı aracılığıyla ülkeye taşınmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de Omicron'un birkaç ay içinde Avrupa'daki tüm Kovid enfeksiyonlarının yarısından fazlasından sorumlu olabileceğini bildirdi. ECDC açıklamasında "ECDC tarafından yürütülen matematiksel modellemeye dayanarak, Omicron'un önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa Birliği/Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki tüm SARS-CoV-2 enfeksiyonlarının yarısından fazlasına neden olabileceğine dair göstergeler var" dendi.
Güney Afrika’da Omicron’un hızla baskın varyant haline geldiği açıklandı. Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD), yeni tespit edilen vakalarda tüm virüs genomlarının yüzde 74’ünün ilk olarak 8 Kasım’da Güney Afrika’nın Gauteng Eyaleti’nde bir örnekte bulunan yeni varyanttan olduğunu söyledi.
NICD’den Dr. Michelle Groome, son iki hafta içindeki enfeksiyonlarda, “hızlı bir artış” olduğunu belirtirken, ülkede kovid testi pozitif çıkma oranı yüzde 16.5’e yükseldi. Güney Afrika’da Omicron’un tespit edilmesinden bu yana günlük hastane başvuruları dörtte bir oranında arttı. Kovid vakaları bir günde ikiye katlandı. Güney Afrika, son 24 saatte 8561 yeni vaka kaydederek, düne göre yüzde 95,8 artış kaydetti. Groome, “Artış oranı endişe verici” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirilmesini “apartheid” olarak nitelendirdi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ile basın toplantısı düzenleyen Guterres, Kovid-19’un bulaşı riskini düşürmenin tek yolunun seyahat kısıtlaması değil, sürekli test yapılması olduğunu söyledi.
Hindistan, Norveç, ABD, Fransa, Yunanistan ve Finlandiya’da ilk Omicron vakalarının tespit edildiği açıklandı. Öte yandan Norveç’in başkenti Oslo’da yenilenebilir enerji şirketi Scatec’in düzenlediği Noel partisine katılan 120 kişiden 60’ının Kovid-19 testi pozitif çıktı, en az birinin Omicron olduğu kesinleşti.
Almanya Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirmeyi tartışıyor. Aşı olmayanlara ise bir dizi kısıtlamalar gündemde. Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelecek yıl şubat ayından itibaren aşı olma zorunluluğunun gelebileceğini duyurdu.