Gazete Vatan Logo

O kemikler Musevi cemaatinde

İnşaat kazısında herkes şok olmuştu

İZMİR’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Konak Tüneli Varyant girişi inşaat kazısında, yerin 7 metre altında bulunan Musevi mezarlarından çıkan kemikler, İzmir Musevi cemaatine kutular içinde teslim edildi. İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya kemikleri dini törenle Altındağ’a gömeceklerini açıklarken, kazı alanındaki mezar taşlarının taşınabilmesi için ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin istenecek.

Konak Tüneli inşaatının Varyant yönünden tarihi Damlacık semtinin bir parçası olan Sümer Mahallesi’nin yarısını yutacak çalışmada geri sayım başladı. Mahalledeki 82 binadan, aralarında üç tescilli tarihi binanın da yer aldığı 39’u Bakanlar Kurulu Kararı’yla başlatılan çalışmayla kamulaştırıldı. Tescilli tarihi Damlacık Camisi’nin ise yıkılmayacağı bildirildi. Bölgenin tarihi yerleşim yeri olması 2’nci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT kararları bulunması nedeniyle inşaat öncesi Müze Müdürlüğü gözetiminde kazı yapılıyor.

MEZAR TAŞLARI İÇİN YAZI YAZILDI

Tünel ağzının ön bölümü olan Arkeoloji Müzesi’nin altındaki bölgede ilk arkeolojik kazılarda yerin 7 metre altında, geçmişte burada bulunan Musevi Mezarlığı’ndaki mezarlar ve kemikler çıktı. Kemikler kutulara konuldu. Kutular da İzmir Musevi cemaatine teslim edildi. Mezar taşları ise yerlerinden kaldırılmadı. Bu konuda yetkili Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu için Ankara’ya yazı yazıldı.

İzmir Musevi Cemaati Başkan Jak Kaya, kazıda çıkan kemiklerin kendilerine kutular içinde verildiğini açıladı. Bu kemikleri dini merasim sonrası gömüye açık alan Altındağ Musevi Mezarlığı’na gömeceklerini belirten Kaya, "Kazı devam ediyor. Daha kemik çıkabileceği ihtimali nedeniyle gömü için bekliyoruz. 19’uncu yüzyılda buradaki mezarlığın kullanıldığını biliyoruz. Cumhuriyet öncesi gömüye açıkmış. Daha sonra önce Gürçeşme, ardında da Altındağ Mezarlığı kullanılmaya başlandı" dedi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN RAPOR

Öte yandan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun Varyant’da yıkılması kararlaştırılan üç tescilli bina, müze ve Damlacık Camisi’yle ilgili Gazi Üniversitesi’nin hazırladığı statik raporu da tamamlandı. Kurul’a gönderilen raporda, üç tescilli binanın yıkılmasının doğru olduğu, çünkü ileride zarar görebileceği, inşaat çalışmalarına dayanamayabileceği belirtildi. Arkeoloji Müzesi ve Damlacık Camii’nin ise inşaattan etkilenmeyeceği bildirildi.

Haberin Devamı