Gazete Vatan Logo

O isimleri seçti!

Esad muhaliflerle görüşmek için 5 isim belirledi.

Avrupa Birliği diplomatik kaynaklarının verdiği bilgiye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, beş hükümet görevlisini muhaliflerle barış görüşmeleri yapması için görevlendirdi.

ABD ve Rusya’nın gerçekleşmesini istediği görüşmeler için belirlenen beş kişilik grupta, başbakan Vail el Halki ve bazı bakanlar yer alıyor.

Avrupa Birliği'nden bir diplomatının bildirdiğine göre Suriyeli muhalifler şimdiden, listedeki “etkisiz” gördüğü bazı isimlere karşı çıkıyor.

Esad olası barış görüşmeleri için Mart ayı başında Başbakan Halki, Başbakan yardımcısı Kadri Cemil, Enformasyon Bakanı Umran el Zubi, Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar ve Afet Bakanı Joseph Sweid’i belirlemiş.

Moskova ve ABD’nin 80 bin kişinin hayatına mal olan çatışmayı bitirmek için organize etmeye çalıştığı müzakerlere katılacak isimleri Esad'ın Rusya’ya ilettiği bildirildi.

Muhaliflerin listedeki hangi isimlere itiraz ettiği henüz bilinmiyor ancak Avrupa Birliği diplomatının açıklamasına göre Esad’ın listesi “değişebilir bir liste”. Şimdilik iki tarafın da görüşme teklifine sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak bazı muhalifler Esad’ı dışarda tutacak her türlü görüşmeye katılabileceklerini belirtiyor.

Muhalifler Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek toplantıda bu konuyu görüşmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan diplomat, iki tarafın aynı masaya oturmaya kolay ikna olmayacağını ve tarih vermek için henüz çok erken olduğunu ifade etti.

RUSYA ESAD'I TÜRKİYE MUHALİFLERİ HAZIRLAYACAK

Bu gelişme ortaya atılan bir iddiayı destekler nitelikte. Radikal gazetesi yazarı Fehim Taştekin "Beyaz Ev'den kalanlar ve Şam için diplomasi savaşı" başlıklı köşe yazısında bu iddiayı dile getirmişti.

Yazıda Taştekin şunların üzerinde durmuştu;

Türkiye’nin rolü ve 3 şövalye


‘Esad’sız geçiş süreci’ değil ‘Esad’ın olmadığı Suriye için bir geçiş süreci’. Yani müzakere Esad yönetimiyle yapılacak. ‘Esad’sız Suriye hedefi için baskı artacak’ ama Esad’ın kaderinin ne olacağını açık bırakan Rus-Amerikan mutabakatından gelen sinyal Obama’nın, Esad’ın görev süresinin bittiği 2014’e dek iktidarda kalabileceğini kabullendiği yönünde. Haliyle vitrinlik lafların önemi yok. İkinci nokta Türkiye’ye biçilen rol. Cenevre süreciyle ilgili ‘fikrinin değiştiğini ya da geliştiğini’ söyleyen Erdoğan, önümüzdeki günlerde Rusya dahil bölge ülkelerinde temaslarda bulunacak. Rusya’dan Esad’ı, Türkiye’den de etkisi altındaki muhalifleri sürece hazırlaması isteniyor.

Sefir gazetesinden Muhammed Ballut ‘üç şövalye’nin hikâyesini yazdı: Halihazırda Amerikalı, İngiliz ve Fransız elçiler Robert Ford, John Wilkes ve Eric Chevalier askeri ve sivil muhalefete istikamet veriyor. Ford’un çabaları kritik. Sahada silahlı grupları toparlaması için Selim İdris’in ÖSO’nun dümenine geçirilmesi Ford’un işiydi. Ballut’un aktardığına göre bu 3 diplomat, muhalifleri Cenevre’de temsil edecek heyeti belirlemeye çalışıyor. Ford, Antakya’da buluştuğu George Sabra, Faruk Tayfur, Semir Naşer, Abdülahad Astifo, Suheyr Atasi ve Selim İdris’i ‘Cenevre 2’ için ikna etti. Suriye Ulusal Koalisyonu’nda yer almayan müdahale karşıtı Koordinasyon Kurulu temsilcisi Heysem Menna gibi muhaliflerin sürece dahil edilmesi için sıkı pazarlıklar dönüyor. Menna’ya ABD ses çıkarmasa da Fransa, Katar ve Türkiye karşı çıkıyor.

Haberin Devamı