'Neden kınamadık?'
90’lık muhabir Beyaz Saray sözcüsüne Türkiye dersi verdi. İşte sözcü ile Thomas’ın diyalogları:
Bush döneminde Irak işgaline eleştirileri nedeniyle yıllardır oturduğu ön sıradaki koltuğunu kaybeden ancak Obama’yla yerini geri alan Amerika’nın 90 yaşındaki en kıdemli gazetecisi Helen Thomas dün de Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs’e Türkiye dersi verdi. İşte sözcü ile Thomas’ın diyalogları:
Thomas: Gerçek bir uluslararası katliam olan İsrail’in operasyonuna ilk reaksiyonumuz acınacak bir şekilde oldu. Bunu güçlü bir şekilde kınamamız gerekirken sadece üzüntü duyduğumuzu belirttik. Bunu dünyada başka ülke yapmış olsaydı silahları elimize alırdık. İnsanları kasıtlı öldüren, boykot uygulayan bir ülkeye desteklemeyi neden sürdürüyoruz?
Gibbs: Biz ölümler karşısında üzüntü duyduğumuzu ve soruşturma ile...
Thomas: Üzülmek ölen insanları geri getirmez.
Gibbs: Hiçbir şey geri getirmez Helen. Şeffaf ve güvenilir bir soruşturma yapılmasını destekliyoruz. Önce de söylediğim gibi uluslararası katılıma açığız.
Thomas: Bunu neden daha önce düşünmediniz?
Gibbs: Neyi?
Thomas: Bu olayı kınamayı.
Gibbs: Bence açıklamalar bunu ortaya koyuyor.
Mecliste linç ediliyordu!
Gazze’ye yardım filosuna katılan İsrail’in ilk kadın Arap milletvekili Balad partisi üyesi Hanen Zuabi, dün sebesrt bırakılmasının ardından gittiği parlamentoda saldırıya uğradı. Likud milletvekillerinden Miri Regev, Zuabi’ye, “Gazze’ye git, hain. Mecliste Truva atlarına ihtiyacımız yok” diye bağırdı. Parlamentonun sağ kanat milletvekillerinden Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) üyesi Moşe Mutz Matalon da Zuabi’ye hitaben “Güzel iş çıkardınız. Çevrenizdeki hainlerin yıllardır yapmak istediklerini siz bir günde başardınız” dedi. Kürsüde konuşmasını engellemek isteyen İsrail Evimiz vekili Anastassia Michaeli’yle Zuabi arasında itişmeler de yaşandı. Zuabi konuşması sırasında süresini aştığı gerekçesiyle kürsüden indirildi.
Olmert: Batıyoruz
İsraİl’İn eski başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in uyguladığı politikalar nedeniyle giderek dibe doğru battığını ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Olmert, “Eskiden dünyanın dostu olan bir ülkeydik. Şimdi batıyoruz ve tamamen yalnızlığa sürükleniyoruz. Bir an önce eski dostlarımızla ilişkilerimizi düzeltmemiz gerekli. Türkiye bizim için çok önemli. Bence ilişkileri düzeltmek halen mümkün” dedi.