NATO Türkiye'nin talebiyle bugün toplanıyor
NATO Konseyi bugün Türkiye'nin talebi üzerine, terör saldırıları ve güvenlik durumuyla ilgili istişareler için toplanacak. Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağıran Türkiye, 2003 yılından beri 3. kez bu hakkını kullanıyor.
Türkiye geçtiğimiz hafta Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyini toplantıya çağırmıştı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde NATO Konseyi'ni toplantıya çağırdığı belirtilmişti.
Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşündüğünü dile getirerek, "Toplantıda Suriye, Irak ve çevresi ile Türkiye'nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız" demişti.
NATO'nun 4. Maddesi nedir?
Washington Anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın 5. maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.
2003'ten bu yana 3. kez
Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti. Ancak NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye herhangi bir koruma sağlanamayacağını söylemişti. 4. madde aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesi için bir ön şart olarak da görülüyor.
Türkiye ayrıca Haziran 2012'de F-4 keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından 4. madde kapsamında NATO’dan daimi temsilciler düzeyinde toplantı talep etmişti.
NATO Antlaşması'nın 4. ve 5. maddeleri
Madde 4 - Taraflardan herhangi biri, Taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm Taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.
Madde 5 - Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.