Myanmar’a yakut ambargosu
Dünyanın önde gelen mücevher üreticileri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını protesto amacıyla Myanmar’dan yakut, safir gibi değerli taş alımını durdurdu
Myanmar’da ordunun ve Budist milislerin Arakan Müslümanlarına yönelik saldırılarına bir tepki de mücevher dünyasından geldi. Sosyal medyada bir süredir, Myanmar’dan ihraç edilen yakut, safir gibi değerli taşların, Arakanlılara yönelik ‘soykırımın’ finansmanına katkıda bulunduğuna ilişkin yürütülen kampanyaya, mücevher devi Cartier’den destek geldi.
Firmanın ABD ayağının Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Myanmar’dan değerli taş alımının geçtiğimiz Cuma günü itibariyle sona erdirildiği belirtildi. Mücevher üreticisi Tiffany de, bir süredir Myanmar’dan yakut almayı reddediyordu. Rohingya için Uluslararası Kampanya adlı sivil toplum örgütünün üyeleri, Cartier’in ardından Bulgari firmasının da Myanmar’la ticareti sona erdirmesi için çalışmalarda bulunacaklarını belirtti.
Ordunun elinde
Myanmar’ın önemli gelir kaynakları arasında yer alan değerli taş ticaretini, ordunun üst düzey isimlerinin yürüttüğü söyleniyor. Halihazırda aktif madenlerin ve değerli taş müzayedelerinin generallerin denetiminde olduğu vurgulanıyor.
‘Kanlı elmas’ süreci gibi
Mücevher üreticileri, uzun yıllar elmas ticaretini Sierra Leone, Angola, Kongo gibi iç savaşın yaşandığı Afrika ülkeleri üzerinden gerçekleştirmişti. Elmastan elde edilen gelirin iç savaşların ve çatışmaların finansmanında kullanıldığına yönelik yürütülen uluslararası kampanyalar sayesinde 2005’te başlatılan ‘Kimberley Süreci’ ile ‘kanlı elmasların’ dünya pazarına girmesine büyük ölçüde engel olunmuştu.
Talep arttı
Sektör uzmanları ve modacılar, Myanmar’dan ithal edilen yakut ve safirlere son yıllarda büyük bir talep oluştuğunu belirtiyor. Temmuz ayında gerçekleştirilen Paris Moda Haftası’nda Myanmar menşeili taşlardan üretilen mücevherler yoğun ilgi görmüştü.
Onun sayesinde sürüyor
Myanmar’ın değerli taş endüstrisi uzun yıllar ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarına hedef olmuştu. Ancak cuntanın muhalif lideri Aung San Suu Kyi’yi yıllar süren ev hapsinden çıkartmaları, yaptırımların kaldırılmasında önemli rol oynamıştı. Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte dünyanın önde gelen mücevher firmaları, Myanmar yönetimiyle değerli taş ticaretine başlamıştı.