Musul'daki o cami kuşatıldı
IŞİD'in 'halifelik' ilan ettiği El Nuri Camii'nin etrafı teröristlerden temizlendi, Eski Şehir'de büyük adımın atılması an meselesi. Dar sokakların bulunduğu ve kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapan bölgede çok şiddetli çarpışmalar var, gökyüzüne durmadan siyah dumanlar yükseliyor.
Fransız özel kuvvetler askerleri, ilk kez cephede savaşırken kaydedildi. Batı yakasında gece çekilen görüntülerde, top atışı yapan Fransız komandoları yer alıyor.
Terör örgütü IŞİD'in elindeki en büyük kent Musul'da Irak Ordu birlikleri, tüm güçleriyle şehrin simgesi El Nuri Camii'ni geri almak için saldırıyor. Reuters haber ajansı, özel kuvvetler ile polis güçlerinin Eski Şehir bölgesinde yer alan ve stratejik önemi çok yüksek camiyi kuşattığını bildiriyor. Çevresi kontrol altına alınan caminin düşmesi an meselesi.
Söz konusu cami, terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te 'halifelik' ilan ettiği yer ve el değiştirmesiyle teröristlerin direnişi kırılacak. Uluslararası haber ajanslarının önceki günlerde geçtiği fotoğraflarda caminin minaresine asılan IŞİD bayrağı net şekilde görülüyordu.
Kentin batı yakasını kurtarmak için 19 Şubat'ta başlatılan operasyonda, El Nuri Camii'nin geri alınması sembolik anlamı en büyük adım olacak.
Çok şiddetli çarpışmalar, helikopterler uçuyor
Dar sokakların bulunduğu ve kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapan Eski Şehir bölgesinde çok şiddetli çarpışmalar var, gökyüzüne durmadan siyah dumanlar yükseliyor. Reuters, helikopterlerin sürekli gökyüzünde uçtuğunu ve silah sesi duyulduğunu aktarıyor.
Ordu birlikleri, IŞİD'e ait bomba yüklü bir insansız hava aracını düşürdü. Terör örgütü ise, ABD'ye ait bir Apache helikopterini düşürdüğünü ileri sürüyor.
Fransız komandolar top ateşlerken...
ABD öncülüğündeki koalisyon içinde yer alan Fransız özel kuvvetler askerleri, ilk kez cephede savaşırken görüntülendi. Batı yakasında gece çekilen görüntülerde, top atışı yapan Fransız komandoları yer alıyor.
On binlerce sivil kapana kısılmış durumda
Sivillerin çatışma bölgesinden akın akın kaçışı da sürüyor. Evlerini terk etmek zorunda kalanların 300 bini aştığı Musul'da, ölümden kaçanlar güvenli bölgeye girişlerinde askerler tarafından aranıyor ve kimlik kontrolünden geçiriliyor.
Reuters haber ajansı foto muhabiri Andres Martinez Casares, Hammam Ali köyünde kurulan göçmen kampında bir kız çocuğunun elindeki kafeste taşıdığı kuşun fotoğrafını çekti.
Ancak on binlerce sivil halihazırda evlerinde kapana kısılmış durumda. Terör örgütü, Musul sakinlerini canlı kalkan olarak kullanıyor ve evlerine bubi tuzakları döşüyor.
Aslanlar ve ayılar nakledildi
Musul'da yalnızca insanlar tehlikede değil, hayvanlar da her an ölebilir. Uluslararası Hayvan Koruma Derneği Four Paws, kentin içinde bulunan Munteza Nur Hayvanat Bahçesi'ndeki bazı yaban hayvanlarını Erbil'e nakletti. Four Paws'ın Erbil'e götürdüğü hayvanlar arasında aslanlar ve ayılar var.
BM: Acilen taktikler gözden geçirilsin
Uluslararası koalisyonun hava saldırılarında geçen haftadan bu yana yüzlerce sivil bombardımana hedef oldu, çok sayıda ölüm olduğu bildiriliyor. Yerel yetkililer ve görgü tanıkları, El Cedide mahallesinde 240 sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor. ABD ordusu, yaptığı açıklamayla bombardımanlardaki rolünü kabul etti ve olayın araştırıldığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM), Musul’un batısında 17 Şubat-22 Mart arasında en az 307 sivilin öldüğünü, 273 sivilin de yaralandığını bildiriyor. BM, IŞİD karşıtı koalisyondan acilen taktiklerini gözden geçirmesini istedi.
Batı yakasında mahallelerin yarısı kurtarıldı
17 Ekim'de başlatılan büyük operasyon, IŞİD'in elindeki en büyük kenti kurtarmayı amaçlıyor. Kentin doğu yakasındaki mahalleler Ocak ayında tamamen IŞİD'den temizlendi.
Irak ordu birliklerinin yanında Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de destek verdiği operasyonun ikinci kısmı, batı yakasında 19 Şubat'ta başladı. Hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batıdaki mahalllelerin yarıdan fazlasını kurtarmış durumda.
Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyonda bir dönüm noktasını temsil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.
Geride kalan günlerde Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatıldı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.
Topraklarının üçte ikisini kaybetti
Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.
IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.