"Musul iki ay içinde kurtarılacak"
Musul operasyonunun 3'üncü gününde kentin güneyinde 352 kilometrekarelik alan DAEŞ'tan temizlendi. Irak ordusunun hedefinde Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer kenti bulunuyor.
Musul operasyonunda Kürt güçleri peşmergenin komutanlığını yapan General Şirvan Barzani, iki hafta içerisinde Musul kent merkezine yaklaşacaklarını ve Musul'u 2 ay gibi bir süre içerisinde kurtarabileceklerini söyledi. Şii milis Haşdi Şabi'nin komutanı ise, Türkmen kenti Telafer'in kent merkezine gireceklerini duyurdu.
Irak ordusu, Musul'un 55 kilometre batısında yer alan Telafer'e ilerlediği duyuruldu. Bu operasyonda Iraklı askerlere Şii milis gücü Haşdi Şabi de eşlik ediyor.
Şii milis Haşdi Şabi'nin ikinci komutanı Ebu Mehdi el Muhandis, güçlerinin Musul'un batısındaki Telafer'de DAEŞ'e karşı savaşacağını söyledi.
Haşdi Şabi'nin internet sitesinden yapılan açıklamada İran destekli Şii milislerin Telafer ve Musul merkezine giren güçler arasında olacağı iddia edildi.
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Telaferli bir sakin, kentin DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından Şii milislerin intikam saldırıları düzenlemesinden endişe ettiklerini söyledi. Kentin birçok etnik kimliği barındırdığını dile getiren Telafer sakini, Sünnilerin katledilmesinden endişe duyduklarını vurguladı.
Musul operasyonuyla ilgili bir açıklama da, Kürt güçleri Peşmerge Komutanı General Şirvan Barzani'den geldi.
Peşmerge ve Irak ordusuna bağlı güçlerin Musul kent merkezine ulaşmasının iki haftayı bulabileceğini belirten Şirvan Barzani, hava koşulları ve siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle operasyonda gecikmeler yaşanacağını iddia etti.
Kürt general Şirvan Barzani'ye göre, Musul'un terör örgütü DAEŞ'tan temizlenmesi ise iki ayı bulabilir.
Barzani, "Öncü güçlerin Musul'a ulaşması iki haftayı bulabilir. Bağdat hükümetiyle yapılan anlaşmaya göre peşmerge Musul kent merkezine girmeyecek. DAEŞ'la sokak savaşlarını Irak ordusu, Irak polisi ve Sünni milis güçler yürütecek. Siyasi anlaşmazlıklar ve kötü hava koşulları operasyonun uzamasına neden olabilir" dedi.
Irak'ta Musul'un DAEŞ'tan kurtarılması operasyonu çerçevesinde, güvenlik güçleri kentin güneyindeki El-Kayyare kasabasına bağlı iki köyü ele geçirdi.
İçişlerine bağlı Federal Polis Şefi Yüzbaşı Ala el-Hatib, "Irak güvenlik güçleri, Kayyare nahiyesine bağlı El-Lezake ve El-Hud köylerini DAEŞ'ın elinden kurtardı ve bu bölgelerde Irak bayrağı dalgalandırıldı" dedi.
Söz konusu iki köyün örgütün direniş hattı olarak bilindiğini ifade eden Hatib, bölge halkının DAEŞ'e karşı direnmesinin ordu birliklerinin işini kolaylaştırdığını söyledi.
Eski Irak Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari'ye göre ise, Musul'da savaşan DAEŞ militanlarına Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda özel kuvvetler yetkilisi olan Muhsin Abdülkerimoğlu komuta ediyor.
Zebari daha önce Musul'da olan DAEŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin ise iki askeri yetkiliyle birlikte Suriye sınırındaki Baaj bölgesine gittiğini iddia etti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ofisinden bir sözcü BBC'ye yaptığı açıklamada Musul'dan 900 kişinin Suriye'ye kaçtığını ve bunun Irak hükümetinin Musul’u kurtarma taarruzunu başlattığı Pazartesi gününden beri kaçtıkları teyid edilen en büyük sivil grubu olduğunu belirtti. Yardım kuruluşları şehirden yaklaşık 1.3 milyon göç akını olacağını düşünüyor.
İngiliz Independent'ın tecrübeli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn ülkede etnik ve mezhepsel nefrete dayalı düşmanlıkların hala derin bir şekilde hissedildiğini yazdı. Bu nedenle Musul halkını korkutucu ve belirsiz bir gelecek beklediğinin altını çizdi.
Çatışmalar nedeniyle Musul'un harabeye dönüşeceği ve DAEŞ'in yerleştirdiği mayın ile bombaların temizlenmesinin aylar hatta yıllar sürebileceğine de dikkat çekiliyor.
Musul'da 700'ü yabancı, 4 bin 500 ile 5 bin DAEŞ militanı olduğu da tahmin ediliyor.
Bunların daha önce Irak ordusuyla Felluce, Ramadi ve Tikrit'te karşı karşıya geldikleri ve sokak çatışması konusunda çok deneyimli oldukları belirtiliyor.