Gazete Vatan Logo

Mülteci sayısında korkunç artış!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 50 milyonu aşan mülteci sayısının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktığı uyarısında bulundu.

BMMYK tarafından yayımlanan raporda, 2013'te iç savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının bir önceki yıla oranla 6 milyon artarak 51,2 milyona yükseldiği belirtildi.

Özellikle Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan'daki çatışmaların, mülteci sayısının artmasında önemli bir etken olduğuna işaret edilen raporda, sadece Suriye'de üç yıla yakın süredir devam eden iç savaş nedeniyle 6,5 milyon kişinin yerlerinden edildiğine dikkat çekildi.

Rapora göre, mültecilerin yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yaparken, sanayileşmiş ülkeler sadece yüzde 14 gibi küçük bir gruba sığınma hakkı veriyor.

"Yıllardır mülteci olarak yaşamak zorunda kalan 6,3 milyon insan var"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Daha devam eden çatışmalar sona ermeden yenileri başlıyor. Yıllardır mülteci olarak yaşamak zorunda kalan 6,3 milyon insan var. Bu insanların çektiği acılardan derin üzüntü duyuyoruz. Masum insanlar, çaresizlik içinde yaşamlarını yitiriyor ve dünya, bu saçmalığa son vermek için hiçbir şey yapamıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bazı kampların, okulları, hastaneleri ve işyerleriyle neredeyse kalıcı hale geldiğine işaret eden Guterres, Karen azınlığından 120 bin kişinin Tayland ile Myanmar sınır bölgesindeki mülteci kamplarında 20 yıldan uzun bir süredir yaşam savaşı verdiğini vurguladı.

Guterres, mülteci sayısındaki artışın, yardım örgütleri için büyük bir sıkıntı oluşturduğuna işaret etti.

Listenin ilk sırasında Afgan mülteciler var

BMMYK raporuna göre 2,5 milyondan fazla Afgan mülteci bulunuyor. Afgan mültecileri, 2,4 milyon Suriyeli ve 1,1 milyon Somalili mülteciler izliyor.

Mülteciler arasında 636 bin Sudan, 499 bin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 401 bin Irak vatandaşı da bulunuyor.

BMMYK'nın açıkladığı rakamlar arasında, yerlerinden edilmiş ancak ülkelerini terk etmemiş kişiler yer almıyor. BM, dünya genelinde 33,3 milyon yerlerinden edilmiş kişi bulunduğunu tahmin ediyor.

Haberin Devamı