Mülteci merkezlerinde ‘isyan’ korkusu
AB ile varılan anlaşma kapsamında mültecilerin Türkiye’ye iade edilmesine günler kala Yunanistan’da gerilim tırmandı. Afgan ve Suriyeliler arasında bıçaklı kavgalar yaşanırken Sakız Adası’nda mülteciler tel örgüleri aştı
Yunanistan mültecileri Türkiye’ye iade etmeye hazırlanırken ülkedeki göçmen merkezlerinde büyük bir gerilim yaşanıyor. Mülteciler arasında bıçaklı kavgalar patlak verirken, insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM) endişeli olduklarını bildiriyor. Hayal kırıklığı yaşayan mülteciler, zaman zaman öfkelerini yardım gönüllülerine dahi yöneltiyor. Yardım görevlileri iade işlemlerinin başlamasıyla isyan çıkmasından endişe ediyor.
Dünya Doktorları çekildi
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında varılan anlaşma kapsamında, 20 Mart’tan sonra Ege Denizi’nden geçerek Yunanistan’a ayak basan mülteciler Türkiye’ye geri gönderilecek, AB ise iade edilen her Suriyeli karşılığında, Türkiye’deki kamplardan bir Suriyeli mülteci alacak. İade işlemlerine 4 Nisan’da başlanacak. Anlaşmaya Afganların dahil edilmemesi ise Suriyeli mültecilerle gerilim yaşamalarına neden oluyor.
Dün, Yunanistan’ın Sakız Adası’nda mülteci merkezinde tutulan yüzlerce kişi, merkezi çevreleyen tel örgüleri parçalayarak adadaki limana doğru yürüyüşe geçti. Anlaşmanın ardından adaya varan mülteci sayısının bin 500 olduğu belirtildi. Yunan medyasında yayılan görüntülerde, eşyalarını toplamış çoğu kadın ve çocuk onlarca mültecinin limana doğru yürüdüğü görülüyor.
Adada, 20 Mart tarihinden sonra Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin tutulduğu ‘gözaltı’ merkezinde ise kavga çıktı. Afgan ve Suriyeli göçmenler arasındaki kavgada 5 mülteci yaralandı. Adadaki mültecilerin ‘Dünya Doktorları’ isimli yardım örgütüne ait sağlık tesisine saldırmasının ardından, örgüt adayı terk etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
Pire kentinde ise Suriyeli ve Afgan mülteciler arasında çıkan kavgada ise 8 mülteci yaralandı.
Alman Basın Ajansı (DPA) ise mülteciler, gözlemciler ve yardım kuruluşları arasındaki gerginliğin tırmandığı aktardı. Bir Yunan sahil güvenlik subayı, anlaşmanın ardından gözaltına alınan insanların gönüllü olarak kamplardan Türkiye’ye götürülmesinin zor olduğunu söylerken, “Onlara kelepçe takmak zorunda mı kalacağız? İsyanlar mı çıkacak? Peki o zaman ne yapacağız?” dedi.
‘Anlaşmanın çökmemesi için işbirliği yapılmalı’
Üst düzey bir Yunan yetkili, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan mülteci anlaşmasının ‘kırılgan’ olduğunu söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Anlaşmanın çökmemesi için tarafların işbirliği yapması şarttır. İşbirliği konusunda iyimserim” dedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve diğer sivil toplum kuruluşlarının anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendiren Yunan yetkili, konunun çok taraflı olduğunu ve yasal sürecin bunlardan biri olduğunu söyleyerek, “Hukukçu değilim, ancak (eleştirenler) ne hakkında konuştuklarını biliyorlar” diyerek anlaşma hakkında hukuki endişeler bulunduğunu doğruladı.
‘İyimser değilim’
Yunan yetkili, mülteci krizinin Türkiye ve Yunanistan’ın sırtına yüklendiğini ve mülteci anlaşması konusunda iyimser olmadığını ekledi. Avrupa Birliği’nin mültecilerin iadesi için göndereceği hukukçu, çevirmen ve güvenlik görevlilerinin bölgeye sevkinin daha hızlı olması gerektiğini belirten yetkili, mültecilerin kendi iradeleri dışında Türkiye’ye iade edilmelerinin sorun yaratabileceği görüşünü paylaştı. Makedonya’nın Yunanistan sınırını kapatması nedeniyle Yunanistan’da şu anda yaklaşık 50 bin mülteci bulunuyor. Yetkili, Türkiye üzerinden Yunanistan’a gelen mülteci sayısının azalmasına hava koşullarının neden olabileceğini, bu konuda kesin bir sonuca ulaşmak için henüz erken olduğunu vurguladı. Yunan yetkili, mülteci krizine rağmen “Yunanistan’ın Nisan ayında beklenen ekonomik değerlendirme sürecini başarılı tamamlamasıyla yeni bir ekonomik istikrar ve kalkınma dönemine geçeceğine inanıyorum” dedi.
KAYNAK: MİLLİYET