Muhaliflere uçaksavar yardımı gündemde
ABD yönetiminin, barış görüşmelerinin sonuçsuz kalması halinde Suriye’deki ılımlı muhaliflere, uçaksavar füzelerinin de dahil olduğu daha güçlü silahlar verilmesine yeşil ışık yaktığı öne sürüldü
ABD’de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, Washington yönetiminin, İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden Suriye barış görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda yürürlüğe sokulacak yeni bir B planı hazırladığını yazdı. Gazete B planı kapsamında Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) Türkiye ve Suudi Arabistan gibi yerel müttefiklerle birlikte çalışarak Suriye’deki ılımlı muhalif gruplara daha güçlü silahlar vereceğini belirtti. Habere göre Amerikan yönetimi, CIA yöneticilerinin bölge ülkelerin istihbarat şefleriyle 27 Şubat’ta başlayan ateşkesten önce yürüttükleri gizli görüşmeler sonucunda, ılımlı muhaliflere verilen silah desteğini artırması konusunda yeşil ışık yaktı. Ancak Beyaz Saray’ın hala verilecek yeni silah tipleri konusunda resmi onayı gerekiyor.
Irak’a verilmişti
CIA’in verilebilecek yeni silahlar konusunda yoğunlaştığı konu ise ısı güdümlü taşınabilir uçaksavarlar (MANPAD). ABD’nin Irak ordusuna da verdiği taşınabilir uçaksavarlar, en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında kabul ediliyor.
Gazete, bu silahların radikal grupların eline geçip sivil yolcu uçakları üzerinde kullanılmasından endişe eden ABD’nin, silahların kontrolsüz bir biçimde bölgede yayılmasını istemediğini kaydetti. Koalisyon ortaklarının MANPAD silah sistemleri üzerinde ufak konfigürasyonlarla riskin azaltılabileceği görüşünde olduğunu vurgulayan gazete, silahların batarya ömrünün kısıtlanması veya belli coğrafi bölgelerin dışında çalışmaz hale gelmelerinin sağlanması gibi önerilerin ortaya atıldığını vurguladı.
Ankara baskıyı artırdı
Haberde Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ılımlı muhaliflere taşınabilir uçaksavar yardımı yapılması yönünde ABD’ye baskılarını artırdıkları, Beyaz Saray’ın ise talebe, daha az risk barındıran ve daha düşük teknolojiye sahip uçaksavarların Suriye’ye gönderilmesi önerisiyle yanıt verdiği belirtildi.
Suriye sandık başına gitti
Suriye, ülkede yıllardır süren iç savaşa siyasi yollarla çözüm bulmak için ABD ve Rusya’nın girişimleriyle hazırlanan yol haritası çerçevesinde dün parlamento seçimlerine gitti.
Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen seçimle belirlenecek yeni meclis, çözüm sürecinin önemli bir aşaması olarak görülen yeni anayasayı da hazırlayacak. Seçime iktidardaki Baas dışında, Suriye Milliyetçi ve Sosyalist Partisi, Komünist Parti gibi eski partilerin yanı sıra çok sayıda yeni parti ve oluşum katıldı. Seçimde, 250 sandalyeli Suriye Halk Meclisi’nin yeni üyeleri arasında yer almak isteyen çoğu bağımsız 11 bin aday yarıştı.
2 vilayette yok
Seçimde, IŞİD’in elindeki Rakka ile Nusra Cephesi ve Ahrar-u Şam örgütlerinin kontrolündeki İdlip dışında kalan 12 vilayette sandıklar kuruldu. Kamışlı ve Haseke gibi PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’nin elindeki bölgelerde de sadece Şam yönetiminin kontrolündeki yerlerde sandıklar açıldı.
Batı tanımıyor
BM Genel Sekreter Sözcüsü Ferhan Hak, Cenevre müzakerelerinin yeni ayağının başladığı gün düzenlenen seçimlerle ilgilenmediklerini söyledi. Hak, BM’nin odak noktasının müzakereler olduğunun altını çizdi. Fransa ve Almanya Dışişleri ise, ‘göstermelik’ olarak niteledikleri Suriye seçimlerini tanımadıklarını duyurdu.