Gazete Vatan Logo

Mini Schengen teklifi

Mülteci akını ve Paris saldırısı AB’yi panikletti. 30 yıllık Schengen Anlaşması’nın kaderi için toplantı bugün. Ya sınır kontrolü geri gelecek ya da Schengen daraltılacak

Mini Schengen teklifi

Schengen Antlaşması, 1985’te, o zaman ‘Avrupa Topluluğu’ üyesi beş ülke arasında (Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg), sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmak amacıyla imzalanmıştı. Anlaşma şu an 26 Avrupa ülkesinde geçerli. Bunlar arasında Avrupa Birliği’ne üye olmayan Lichtenstein, İsviçre, Norveç ve İzlanda da var. Anlaşma yaklaşık olarak 4 milyon 312 bin kilometrekarelik bir alanda uygulanıyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Güney Kıbrıs’ın anlaşmaya önümüzdeki yıllarda (2016’dan önce değil) dahil olması planlanıyor.

Paris bombacılarının Suriye’den Fransa’ya kadar rahatça gitmesinden paniğe kapılan Avrupa Birliği, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşımı kısıtlamayı tartışıyor. Aylardır süren göçmen akınını da durdurabilmek için çözüm arayışına giren Avrupa Birliği (AB) üyelerinin içişleri bakanları, bugün Brüksel’de bir araya gelerek Schengen’le ilgili yeni düzenleme önerilerini ele alacak.

‘Küçültelim’

Hollanda’nın ortaya attığı ve Batı Avrupa ülkelerinin desteklediği plan kapsamında Doğu Avrupa ülkeleriyle, Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın serbest dolaşım bölgesinden bir süreliğine çıkarılması öngörülüyor. Plan kabul edilirse Schengen Bölgesi’nde, sadece Almanya, Avusturya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda kalacak. Fransa ise Schengen Bölgesi’ni küçültmek yerine, Batı Avrupa ülkelerinin sınırlarında yeniden pasaport kontrollerinin ve denetlemelerin başlatılmasını öneriyor. Ortaya atılan önerilerin 26 üyeli Avrupa Birliği içinde ‘serbest dolaşım’ ilkesini garanti altına alan anlaşmaları tehlikeye atacağı yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Nerelerde geçerli?

SCHENGEN Antlaşması, 1985’te, o zaman ‘Avrupa Topluluğu’ üyesi beş ülke arasında (Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg), sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmak amacıyla imzalanmıştı. Anlaşma şu an 26 Avrupa ülkesinde geçerli. Bunlar arasında Avrupa Birliği’ne üye olmayan Lichtenstein, İsviçre, Norveç ve İzlanda da var. Anlaşma yaklaşık olarak 4 milyon 312 bin kilometrekarelik bir alanda uygulanıyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Güney Kıbrıs’ın anlaşmaya önümüzdeki yıllarda (2016’dan önce değil) dahil olması planlanıyor.

Haberin Devamı