McGurk: Türkiye ile birlikte çalışıyoruz
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, ABD Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile bakanlık binasında bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gentiloni, terör örgütü DEAŞ’a yönelik koalisyonun kısa zamanda elde ettiği önemli başarıların görülmesi gerektiğini, askeri başarının yanı sıra kurtarılan yerlerin yeniden istikrara kavuşmaya da başladığını dile getirerek, Ramadi ve Felluce’de yerel halkın bölgeye geri döndüğünü ifade etti.
Koalisyon güçleri ve yerel güçlerin eşgüdümünde sürdürülen Musul’u kurtarma operasyonuna da değinen Gentiloni, "Musul’u geri almanın yolu sonuç olumlu olsa dahi uzun ve zorlu olacak." dedi.
İtalyan bakan, Musul’un geri alınmasından sonraki sürece de dikkati çekerek, “Musul’un geri alınmasının ardından bölgenin çoğulcu gerçekliğine saygı gösteren, intikamcı ve mezhep politikalarıyla değil, kapsayıcı bir yönetime ihtiyaç olacak.” diye konuştu.
Irak ve Suriye’de baskı altında olan terör örgütü DEAŞ’ın Libya’nın Sirte kentini yeni kalesi yapma fikrinin şimdiden yenilgiye uğramış bir fikir olduğunu belirten Gentiloni, söz konusu kentte teröristlerin sayılarının oldukça azaldığını vurguladı.
McGurk’ün açıklamaları
ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Brett McGurk de eninde sonunda bütün teröristlerin yenileceğini, hatta bu kapsamda örgütün liderlerini birebir savaş dışı bıraktıklarını ama bunun için zaman gerektiğini ifade etti ve DEAŞ’ın Sirte’de hedefine ulaşamadığını söyledi.
Bir gazetecinin, “Suriyeli Kürtleri destekliyorsunuz, Türkler de muhalifleri destekliyor. Bu durum, Rakka’nın kurtarılması konusunda bir dezavantaj yaratır mı" şeklindeki sorusuna, McGurk, "Bu iyi bir soru. Biz Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Başkan Obama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birkaç gün önce görüştü. Çok yapıcı bir konuşmaydı. Sayılar bize, DEAŞ’e karşı etkili bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. 3 ay önce DEAŞ’lı teröristler, şu anda muhaliflerin aldığı o sınırı kontrol ediyorlardı. Türkler orayı tamamıyla kapattılar. Biz onlara bunu yapmaları için karada yardım ettik. Daha önce de kamuoyuna açıkladığımız üzere Türklerle ve Türkiye’nin DEAŞ’e karşı desteklediği muhalif güçlerle işbirliği içindeyiz. DEAŞ’e karşı mücadelenin birlikte yürütülmesinden emin olmak istiyoruz. Bölgede çok çeşitli güçler bulunuyor. Dolayısıyla herkesin yakın işbirliğine ihtiyaç var. Bu, bizim herkese verdiğimiz mesajdır. Rakka’nın kurtulmasına yönelik planın yavaşlamasını öngörmüyoruz." yanıtını verdi.
Özel temsilci McGurk, “İtalya’nın Irak’taki olağanüstü katkısından dolayı teşekkür ederim” derken, bakımsızlığı ve gerekli onarımların DEAŞ terörü yüzünden yapılamaması sebebiyle dünyanın en tehlikeli barajlarından biri olarak tanımladığı Musul Barajı’na İtalyan mühendislerinin müdahalesinin binlerce insan hayatını kurtaracağını kaydetti.
Bir soru üzerine, Suriye gibi zor bir konuda askeri çözüm olmayacağını belirten McGurk, Rusya’nın Halep’te rejimle yaptıklarının tüm dünyaca görüldüğünü ve onların teröristlerle mücadele etmediğini, sivillerin öldüğünü vurguladı. McGurk, bu konuda ilerleyen günlerde daha yapıcı yaklaşımlar görmeyi umut ettiklerini dile getirdi.