Gazete Vatan Logo

Maymun çiçeği salgını Güney Amerika'ya sıçradı! Dünya Sağlık Örgütü: 'Korkunç' bir meydan okuma

Maymun çiçeği virüsü tün dünyaya yayılıyor. Hafta sonu birçok ülkeden pozitif test sonucu haberleri geldi, virüsün yayılma hızı bilim insanları için de sürpriz oldu. Bütün ülkeleri uyaran Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve peşinden gelen maymun çiçeği virüsünü saydı.

Maymun çiçeği salgını Güney Amerika'ya sıçradı! Dünya Sağlık Örgütü: 'Korkunç' bir meydan okuma

Maymun çiçeği virüsü Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Asya'dan sonra bir kıtaya daha sıçradı, pozitif sonuç veren testlerin yapıldığı ülke sayısı da 16'ya çıktı.

Avrupa'da ilk olarak İngiltere'de tespit edilen maymun çiçeği virüsü, neredeyse üç hafta içerisinde tüm kıtaya yayıldı. İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç'in ardından İsviçre ve Avusturya'da da maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

Belçika, bir fetiş festivalinden yayıldığı anlaşılan maymun çiçeği virüsünü kapanları üç hafta boyunca karantinada tutacağını açıklayan ilk ülke oldu.

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere'de Pazartesi günü daha fazla vakanın resmen duyurulmasının beklendiğini yazdı.

Maymun çiçeği salgını Güney Amerikaya sıçradı Dünya Sağlık Örgütü: Korkunç bir meydan okuma

Maymun çiçeği vakasına rastlanan ABD'de muhtemel üçüncü bir hastanın daha tespit edildiği aktarılıyor. Yetkililer, Güney Florida'daki bir hastaya test yapıldığını ve şüphelinin kısa süre önce ABD dışına seyahat ettiğini kaydediyor. Test sonuçları beklenen hasta, izole edilmiş durumda.

ABD'de pozitif sonuç veren ilk maymun çiçeği testi, 18 Mayıs tarihinde Massachusetts'ta yapılmıştı. ABD'deki ikinci vakanın adresi ise, New York oldu.

Haberin Devamı

Maymun çiçeği virüsü salgını ABD Başkanı Joe Biden'ın da dikkatini çekti. Asya turunda bulunan ABD lideri, virüsün daha da ileri seviyede yayılma ihtimaline karşın insanlardan etkili sonuçları olabilecek hastalıklara karşı tetikte olmalarını istedi.

"Virüsün yayılım seviyesiyle ilgili bana bilgi verilmedi fakat herkes bunun hakkında endişelenmeli" diyen Biden, muhtemel aşı çalışmalarına da değindi. Kuzey Amerika'da ABD'yle birlikte Kanada'da da maymun çiçeği virüsü görüldü.

Maymun çiçeği salgını Güney Amerikaya sıçradı Dünya Sağlık Örgütü: Korkunç bir meydan okuma

ARJANTİN'DE ŞÜPHELİ VAKA
Arjantin Sağlık Bakanlığı, bir şüpheli vaka tespit edildiğini dünyaya duyurdu. Başkent Buenos Aires'te belirlenen şüpheli maymun çiçeği virüsü hastasının, yakın zamanda İspanya'ya seyahat ettiği bildiriliyor.

Arjantinli yetkililer, hastanın iyi durumda olduğunu ve testler uygulanırken karantinaya alındığını açıkladı.

Maymun çiçeği virüsü daha önce Güney Amerika ülkelerinde hiç tespit edilmedi.

Haberin Devamı

ASYA'DA İLK VAKA
Hafta sonu İsrail'de virüse rastlanmasıyla Asya kıtasında ilk kez maymun çiçeği görüldü.

Avustralya pozitif test sonucu görülen bir diğer ülke.

BBC MUHABİRİ: DURUM ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL
BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher, "Covid'i henüz geride bırakıyorken yeniden virüs kelimesini duymaya hazır olmayabilirsiniz ama durum ne yazık ki bu. Bu sıra dışı ve eşi görülmemiş bir maymun çiçeği salgını. Bu hastalık konusunda uzmanlaşmış olan kişilere de yaşananlar sürpriz oldu. Bir virüsün davranış şeklini değiştirmesi her zaman endişe yaratır" diyor:

"Yakın bir zamana kadar maymun çiçeği öngörülebilir bir virüstü. Virüs yabani hayvanların vücutlarında bulunuyor. Adı maymun çiçeği olmasına karşın da aslında kemirgenlerde görülüyor.

Batı ya da Orta Afrika'daki yağmur ormanlarında dolaşan birisi enfekte olmuş bir hayvanla temas kurdu ve bu virüsü kaptı. Enfekte olan kişinin derisinde içi sıvı dolu kabarcıklar oluşuyor ve bunlar sonra kabuklaşıyor.

İnsana bulaşarak doğal yaşam alanının dışına çıkan virüs yayılmakta zorlanıyor. Bunun olabilmesi için uzun ve yakın temas gerekiyor. Bu nedenle de salgınlar dar çerçeveli oluyor ve kendi kendine yok oluyor.

Haberin Devamı

Daha önce de az sayıda vaka tespit edilmiş. Bu kişilerin de virüsü, hangi ülkeden gelen kişiden kaptıkları hemen belirlenmişti. 

Ama durum artık böyle değil. İlk kez virüs, Batı ya da Orta Afrika ile bağlantılı olmayan kişilerde tespit edildi."

Maymun çiçeği salgını Güney Amerikaya sıçradı Dünya Sağlık Örgütü: Korkunç bir meydan okuma

BİLİM İNSANLARINA SÜRPRİZ OLDU
Gallagher'a konuşan Oxford Üniversitesi Profesörü Peter Horby yaşananları "Yeni bir durum bu, hem sürpriz hem de endişe yarattı" sözleriyle anlatıyor. Salgınlar konusunda uzman olan Profesör Horby, bunun 'ikinci bir Covid' olmadığını ama virüsün ivme kazanmasını önlemek için 'Harekete geçmek' gerektiğini söylüyor.

Maymun çiçeği vakalarını tedavi etmiş bir isim olan Doktor Hugh Adler da "Bu daha önce gördüğümüz bir süreç değil, sürpriz oldu" diyerek Profesör Horby'e katılıyor.

BBC muhabirinin analizi şöyle devam ediyor: "Bunun farklı bir salgın olduğunu biliyoruz ama nedenini bilmiyoruz. İki seçenek burada öne çıkıyor; Virüs değişti ya da doğru yerde doğru zamanda kendisine yayılacak bir ortam buldu.

Haberin Devamı

Maymun çiçeği bir DNA virüs. Bu yüzden Covid ya da grip virüsü kadar hızlı mutasyona uğramıyor. Erken araştırmalar, son vakalarda görülen maymun çiçeği virüsünün, 2018 ve 2019'da tespit edilen vakalarla benzerlik gösterdiği yönünde.

Emin olmak için hala çok erken ama şu an için yeni bir varyant ile karşı karşıya olduğumuza dair bir kanıt bulunmuyor. Ancak Ebola ve Zika virüsü örneklerinde olduğu gibi bir virüsün, yayılma fırsatı yakalaması için illa mutasyona uğraması gerekmiyor.

Tropikal hastalıklar uzmanı Profesör Adam Kucharski, 'Ebolayı her zaman kolay kontrol altına alınır bir virüs sanıyorduk, ama öyle olmadığını anladık' diyor."

WHO: KORKUNÇ BİR MEYDAN OKUMA
Vakaların daha da artmasının bekleyen Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği salgını yayılırken yeryüzünün 'korkunç' bir meydan okumayla yüz yüze olduğunu duyurdu.

WHO yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de yaptığı açıklamada dünyayı uyardı; Covid-19, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve peşinden gelen maymun çiçeği virüsünü saydı:

"Elbette, koronavirüs pandemisi dünyamızın tek krizi değil. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını, maymun çiçeği, nedeni bilinmeyen hepatit, Ukrayna, Yemen, Suriye, Güney Sudan, Afganistan, Somali ve Etiyopya'daki insani krizler.

İklim değişikliği, eşitsizlik ve jeopolitik rekabetin yol açtığı hastalıklar, kuraklık, kıtlık ve savaşın bir araya geldiği korkunç bir bir noktayla yüz yüzeyiz."

WHO, hafta sonu da maymun çiçeği virüsüne dair merak edilen soruları yanıtladı, "Tespit çalışmaları arttıkça vaka sayısının da artmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Örgüt semptomların 2-4 hafta arası sürdüğünü, ölüm oranının ise yüzde 3-6 arasında olduğunu aktardı. WHO Avrupa Direktörü Hans Kluge de "Yaz mevsimi yaklaşırken büyük buluşmalar, festivaller ve partiler nedeniyle yayılımın hızlanmasından endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.