Gazete Vatan Logo

Masal gibi nefes kesici

Dışarıdan file benzetiyorlar, içeriden ise Alice Harikalar Diyarı kadar fantastik...

Masal gibi nefes kesici

Coğrafi haritası file benzetilen Tayland, sırlarla, büyülü güzelliklerle dolu... İşte Tayland'ın öteki yüzü...

Gazeteci Müjde Yazıcı'nın Tayland yazısı...

Masallardaki kadar heyecan verici ayrıntılar: Tayland

Coğrafi haritası fil başına benzetilen; fillerin, maymunların kutsal sayıldığı bir ülke Tayland. Burada filler, uzun yaşamı ve gücü temsil ediyor. ‘Alice Harikalar Diyarında’ kadar fantastik... Bildiğimiz tüm masallar kadar heyecan verici!

Herkesin farklı olanın peşinden gittiği son yüzyılda kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik (farklılık) Tayland tatili olacaktır. Kültürel altyapısı, tarihi geçmişi, sosyal yaşamı Türkiye’den tamamen farklı olan Tayland’a varınca masalların hiç de gerçek dışı olmadığını görecek; ‘masallardaki kadar’ prens(es) hissedeceksiniz.
Bir yıl içerisinde dört mevsimi ‘sıcak, sıcak, sıcak ve çok sıcak’ olarak geçiren Tayland’a gidip hem muhteşem bir deniz tatili yapabilir, hem tropikal arazilerde gezebilir, hem de gece şehir hayatının tadını çıkarabilirsiniz.
Lisanından yemek kültürüne, alfabesinden trafik sürüş şeridine (sağdan) kadar Türkiye’den çok farklı olan Tayland, kendinizi tamamen turist hissedeceğiniz ve böyle hissettiğiniz için rahatsız olmayacağınız ender ülkelerden biri. Bir kere ülkeyi kendi halkı; “Land of Smile, Land of Respect” (Gülücükler Diyarı, Saygı Diyarı) diye nitelendiriyor. Öyleler de... Yüzlerindeki gülümsemeyi görünce Uzak Doğu’ya gitmek için ne kadar gereksiz çekinceler yaşadığınızı hatırlatıyorlar. Hem de buna hiç ihtiyaçları yokken. Sıcak kanlı ve samimiler.
Türkiye’de supermarketlerde tanesini 30 kat fazla fiyata satın aldığınız tropikal meyveleri yediğinizde, ‘gerçek mango’ dilinizle damağınız arasında erirken zaten her şeyi unutuyorsunuz. Burası Tayland, burada lezzetsiz herhangi bir şey yok! Tatil dediğin böyle olur.

Masal gibi nefes kesici


İnsan emeği ucuz

Uzak Doğu kültüründe insan emeği Avrupa’dakine oranla hayli ucuz. Bu durum; hala bazı şeyler makineleşmediği; insan emeği, el yapımı üretim bol ve ulaşılabilir olduğu için çok güzel. Tayland’daki neredeyse her şey küçük küçük, ilmek ilmek, oya oya işleniyor. Sabah kahvaltısı için prinç unu ve suyla yapılan krepleri bile neredeyse başparmağınız büyüklüğünde. Bu küçücük krepleri sabır ve zevkle hazırlıyorlar.

Masal gibi nefes kesici


Siz kaldığınız bir otelde küçük el havlularını fil şeklinde katlamalarına şaşırırken, ertesi gün başka bir otelde geceliğinizi kuğu şeklinde katlanmış halde buluyorsunuz. Doğadaki bitkilerden yaptıkları süslerin yanı sıra meyveleri ve sebzeleri de süsleyerek kesiyorlar. Bu da Kraliyet Ailesi geleneği... Kralın önüne havucu, hindistan cevizini olduğu gibi koyamazsınız. Bütün bu sebzeler, meyveler çiçek şeklinde kesiliyor.

Masal gibi nefes kesici



Muazzam bir aranjman yapılıyor. Karpuzların üzerinde gerçekten insanın algısını değiştirecek güzellikte desenler yapılıyor. Hatta bu el işi göz nuru sebze-meyve kesme sanatı; Bangkok’taki Sampran Riverside’ta (hızlandırılmış) kurs olarak veriliyor. (Bu arada Sampran Riverside, bir gün içinde tüm Tayland kültürünü görebileceğiniz el sanatlarının gösterildiği ve öğretildiği bir yer. Aynı tesiste filler gösteri yapıyor, tiyatro gösterisi ile Tayland tarihi ve kültürü anlatılıyor. En az bir gününüzü buraya mutlaka ayırın. Piton yılanına sarılabileceğiniz başka bir yer bulamayabilirsiniz. http://sampranriverside.com )

Gerçek yemek, gerçek tad

Jasmine princinin vatanı olan bir ülkede yemekler ne kadar lezzetsiz olabilir? Olamazdı herhalde. Dünyanın ‘medical food’ (şifalı yemek) olarak bildiği Thai mutfağı sağlık üzerine kurulu. Yemekler çoğunlukla acı, tatlı-ekşi ve acı-tatlı lezzetlerden oluşuyor. Birbirini tamamlayan lezzetler; doygunluk hissettiğiniz ama asla şişkinlik hissetmediğiniz öğünler... Deniz ürünlerinin en lezzetlileri, tavuk ve et yemeklerinin en mükemmelleri burada. “Taylandlılar böcek yiyormuş” diyen birisine rastlarsanız da bu kişinin yüzüne manalı bir şekilde gülümsemeyi unutmayın! Evet böcek yemek ülkede var olan bir şey. Daha çok yoksulluktan doğan ve doğada var olma savaşından ortaya çıkan bir kültür bu. İstemezseniz de hiç bir yerde göremeyeceğiniz bir Tayland detayı.

Masaj yaptırmadan dönülmez

Thai masajı, Tayland’a gitmek için tek sebep olabilecekken onlarca harika sebepten biri. 5 liraya yarım saat ayak masajı yaptırıp, 20 liraya tüm vücudunuzu Taylandlı kadınların minik ellerine emanet edebilirsiniz. Özellikle Koh Samui’deki Tamarind Spring Spa Merkezi, her canlının ölmeden tadması gereken bir masaj hizmeti veriyor. Ağaç evlerin içinde, mis gibi doğal kokuların, doğal masaj yağlarının olduğu, mistik bir müzik eşliğinde masajı iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. (http://www.tamarindsprings.com/)

Masal gibi nefes kesici


Adaların adası Koh Samui

Hayatınız boyunca indiğiniz an sizi en çok şaşırtacak havaalanlarından biri Koh Samui Havaalanı. Bangkok’tan 45 dakikalık uçuşla vardığınız Samui Adası Havaalanı bir plaj kafetaryası gibi. Palmiyelerle süslü alanda valizlerinizi aldığınız bant bile dışarıda. Adeta masal gibi bir ada Koh Samui. Phuket kadar şöhretli olmayışı nedeniyle de çok daha Tayland’ı yaşayabileceğiniz bir yer. Samui gece hayatında ise mekanlardaki ses sistemlerinin kalitesi dikkat çekiyor. Kulüplerde dünya hit’leri çalarken dünyanın en güzel kokteyllerini içebilirsiniz bu mekanlarda. Zaten herkes eğlenmek için gelmiş. Bu adada huzur var.

Koh Samui’de kalmak içinse tercihiniz Muang Samui Villa & Resort olabilir. Muang Samui Villa ve Süit’lerinde bir oda kiralamakla bir ev kiralamak aynı kapıya çıkıyor. Odaların büyüklükleri neredeyse 50 metrekare. Jakuzili odaların balkonlarıysa odaya uygun olarak hayli geniş. Balayı için düşünülebilecek muhteşem bir otel. Koh Samui adasında yaşayan bir balıkçıya ait bu arazi, yıllarca süren inşaatla otele dönüştürülmüş. Burada da Spa Merkezi var. Otelin aşçısıysa bir dönem Tayland kralının aşçısıymış. Odaların deniz kenarında olduğunu belirtmeye gerek yok belki ama denize uzanan mükemmel havuzunu belirtmekte yarar var. (http://www.muangsamui.com/)

Milli gelenek: Pazarlık

Para birimi olarak kullandıkları baht, Türk lirasına oranla ucuz. Bu da alış veriş yapmanız için mükemmel bir fırsat sunuyor. Yaşam genel olarak Türkiye’den giden herkese göre ucuz. Yeme, içme, eğlence, tekstil, taksi bayağı ucuz. Kore malı elektronik cihazları da uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Ayrıca pazarlığa çok açıklar. Bir ürünün fiyatını mı sordunuz? Ardından satıcı mutlaka; “Sen kaç para verebilirsin?” diye soruyor. Yeri geliyor 400 baht dedikleri bir şeyi 150 baht’a alabiliyorsunuz. Ülkede herkes pazarlığa yatkın. Sokak çocukları bile ‘taş, kağıt, makas’ oynayarak pazarlık yapıyor. Kaybedersen satın alıyorsun ne satıyorsa...

Denizaltı rüya gibi

Dalgasız kıyılarda şnorkelle dalış yapıp doğada varolduğuna inanamayacağınız renklerde balıkları seyredebilirsiniz. Phuket Adası’ndan da, Samui Adası’ndan da sürat motorlarıyla bu dalış yerlerine ulaşabilirsiniz.
Uçuş pahalı ama hayat ucuz
THY , Qatar ve Singapur Havayolları’nın uçuş düzenlediği Türkiye’den gelen ziyaretçilerden bir aya kadar vize istemeyen Tayland’a gitmek için en iyi vakitler ekimle nisan arası... Dokuz saat süren uçuşlar için uçak biletleri Avrupa uçuşlarına oranla belki pahalı ama hayat kesinlikle daha ucuz. Bu nedenle uçak biletine verdiğiniz parayı bu sayede ikame edebilirsiniz.
Kadınlar için mükemmel saç örgüsü veya dreadlock
Bangkok’taki ‘Walking Street’, İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi bir cadde. Tabii ki bambaşka. Hayat burada akıyor. Bu caddede Türkiye’dekinin yüzde 70 daha ucuzuna saçlarınızı ördürüp, dreadlock (rasta) yaptırabilirsiniz. Saçlarınız örülürken masaj yaptırmayı ve Tayland birası Chang’ı yudumlamayı unutmayın!

Haberin Devamı