‘Mantıklı robotlar’ İstanbul’da konuşulacak
13.06.2015 - 20:19 | | UĞUR KOÇBAŞ / VATAN ÖZEL HABERLER
Dünyanın dört bir yanından mantık bilim-ciler, felsefeciler ve bilgisayar uzmanları Evrensel Mantık Dünya Kongresi için İstanbul’a geliyor. Cevap aranacak soruların en ilginci ‘İnsandan akıllı makineler de mantıklı davranabilecek mi?’ olacak.
Beşinci Evrensel Mantık Dünya Kongresi ve Okulu UNILOG 2015, 20 Haziran 2015 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi‘nde başlıyor. Avustralya’dan Japonya’ya, ABD’den Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir yelpazeden 500’e yakın katılımcı 10 gün boyunca internet ve teknoloji çağında mantık sorularına yanıt arayacak. Daha önce sadece insana dair bir kavram olarak ele alınan mantık kavramı İstanbul’daki konferansta yapay zekadaki inanılmaz ilerleme nedeniyle makineler ve bilgisayarlar açısından da tartışılacak. İki yılda bir yapılan ve aralarında mantık bilimcilerin yanında, felsefeciler, sosyologlar, matematikçiler ve mühendislerin de bulunduğu uzmanlar 20-25 Haziran tarihleri arasında öğrencilere çalışma alanlarında ders de verecek.
Vatikan da katılıyor
Toplum içinde temsil kavramı ilk kez insanların yanısıra hayvanlar ve yapay zekalı makineler açısından da tartışılacak. İnsan ve bilgisayarın etik ve sosyal kapasitelerin karşılaştırılmasının da yapılacağı bu tartışmaya Vatikan’dan Gianfranco Basti ve Rafaela Giovagnoli isimli iki temsilci de katılacak ve sunum yapacak.
Google’ın Felsefecisi konferans verecek
Haberin Devamı
Google’ın Felsefecisi olarak ünlenen Google Danışma Konseyi üyesi ve Oxford Üniversitesi Profesörü Luciano Floridi; UNILOG 2015 kapsamında “In search for a conceptual logic of information” başlıklı bir konuşma yapacak. Eserleri Arapça, Çince, Fransızca, Yunanca, Macarca, Japonca, Farsça, Lehçe, Portekizce ve İspanyolca’ya çevrilen dünyaca ünlü akademisyen ‘Dijital Devrim’i insanlık tarihinin dördüncü devrimi olarak tanımlıyor ve internet çağında etik değerler konusunda çok önemli çalışmalara imza atan bir isim. Floridi, Google’a özellikle ‘Unutulma Hakkı’ konusunda danışmanlık yapıyor. Cep telefonu ve bilgisayarlar başta olmak üzere birçok farklı internete bağlı cihaz ile insanların sürekli online olduğuna atıf yapan İtalyan akademisyene göre ‘Hayat’ (Life) kavramı ‘Online’ olmakla entegre hale geldi, ki kendisi buna ‘Onlife’ adını veriyor. Floridi’nin makinelerin insanlardan daha zeki hale gelmesi durumunda hayatın nasıl şekilleneceği konusunda da çalışmaları var.
Tartışma konuları
İşte İstanbul’daki bu önemli konferansta yer alacak ilginç tartışma konuları:
- Mantık kavramı ve tarihsel değişimi. Bu konudaki felsefi tartışmalar.
- Daha önce neye mantıklı diyorduk, şimdi nelere diyoruz?
- Geleneksel mantık kavramına karşı çıkanlar ve düşünceleri.
- Yapay zeka ve bilgisayarların yaratıcılığı.
- Bilgisayar sanatı. Şiir yazan, beste yapan bilgisayarlar.
- Düşünen Bilgisayar Rönesansı.
- İnsanlarda ve akıllı makinelerde gerçekçi muhakeme için mantık üretimi.
- Yapay zekanın mantıklı hareket etme sorunu/yeteneği.
- Bilgisayarlar ve felsefe.
- Türk mantık çalışmaları.
- İslam’da mantık çalışmaları.
Ayrıntılı bilgi için: Mantık Uygulama ve Araştırma Derneği: http://mantik.org.tr
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü: http://edebiyat.istanbul.edu.tr/felsefe
İstanbul Üniversitesi Mantık Uygulama ve Araştırma Merkezi: http://mantik.istanbul.edu.tr
Haberin Devamı