Lavrov'dan flaş iddia!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus Dışişleri'nin 2016 yılı değerlendirmesini yaptı. Lavrov, ABD'li istihbarat servislerinin Nisan 2016'da Washington'da görevli üst düzey bir Rus diplomatı yanlarına çekmeye çalıştığını açıkladı
İşte Lavrov'un açıklamasından satır başları:
Rusya, Suriye hükümetine askeri yardım göstermeyi kabul edip ülkede bir terörle mücadele operasyonu başlatarak doğru olanı yaptı. Başkenti iki-üç hafta içerisinde teröristlerin eline geçmek üzere olan ülkenin (Suriye) yardım çağrısına olumlu yanıt vererek doğru davrandık. Teröristleri Şam'dan geri püskürtmeyi ve Suriye ordusuna Halep'in kurtarmasında yardım etmeyi başarmamız çok önemliydi.
'YOKTAN KANIT VAR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Rusya'nın siber saldırılarla başka ülkelerdeki seçimleri etkilemeye çalıştığı yönündeki iddiaları için "Yoktan kanıt var etmeye çalışıyorlar. Bu iddiaların hepsi dayanaksız" dedi. Rusya'nın Trump hakkında şantaj malzemesi olarak kullanılabilecek bilgiler topladığı iddiasını içeren dosyanın yazarı olduğu belirlenen İngiliz istihbaratçınınsa 'bir şarlatan' olduğunu söyledi.
Rusya, Suriye'deki hava ve deniz güçlerinin işlev görmesini başka bir ülkenin yardımı olmadan sağlayabilecek durumda.
'KARŞILIKLI SİLAHSIZLANMAYI TRUMP GÖREVE GELDİKTEN SONRA KONUŞMAYA HAZIRIZ'
Lavrov, Trump'ın Times gazetesine verdiği röportajda, nükleer silahlarını azaltması karşılığında Rusya'ya yönelik yaptırımları kaldırabileceği mesajını vermesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"Trump'ın açıklamalarını, silahsızlanma karşısında yaptırımların kaldırılmasını teklif ettiği şeklinde algılamadım. Karşılıklı silahsızlanma konusunu Trump göreve geldikten sonra konuşmaya hazırız."
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaptırımları kaldırma karşılığında nükleer silahların azaltılmasını önerdi.
'SURİYE GÖRÜŞMELERİNİN EKSİĞİ SAHADAKİ DURUMU BELİRLEYENLERİN KATILMAMASIYDI
"(Suriye görüşmelerinde) eksik olan, sahadaki durumu gerçekte belirleyenlerin katılmıyor oluşuydu. Bunlara isterseniz silahlı militan, isterseniz de silahlı muhalif gruplar deyin" ifadelerini kullanan Lavrov şöyle devam etti:
"Rusya ve Türkiye'nin, ellerinde silahları ile birbirleriyle karşı karşıya gelen bu kişileri sürece çekme girişimleri ile —Suriye hükümetinin de silahlı muhaliflerin saha komutanları ile ateşkes anlaşmasını imzalaması ardından— ileriye doğru çok önemli bir adım attık."
Astana görüşmelerinin amacı, Suriye'deki ateşkes rejimini güçlendirmek ve muhalif saha komutanlarının siyasal sürece katılmasını sağlamak. Suriye'deki her silahlı grup ateşkes sürecine katılabilir.
'SURİYE'NİN FEDERALLEŞİP FEDERALLEŞMEYECEĞİNE SURİYELİLER KARAR VEREBİLİR'
Suriye'nin federalleşip federalleşmeyeceğine sadece Suriyeliler karar verebilir. Ben değil.
'RUSYA VE TRUMP YÖNETİMİNİN İLK RESMİ TEMASI ASTANA'DA GERÇEKLEŞEBİLİR'
Lavrov şöyle devam etti: "Her ülkenin kendi gelişiminden sorumlu olduğu konusunda Trump'ın görüşünü paylaşıyorum. Trump'ın ekibi ile Suriye'de yapacağımız işbirliğinin, (ABD Başkanı Barack) Obama yönetimi ile yaptığımıza göre daha etkili olacağını umuyorum. Trump yönetiminden temsilcilerin Astana'da 23 Ocak'ta düzenlenmesi planlanan Suriye barış görüşmelerine davet edilmesini doğru buluyoruz ve (Astana'ya) geleceklerini umuyoruz."
Öte yandan Lavrov, "Rusya ve Trump yönetiminin ilk resmi teması Astana'daki görüşmelerde gerçekleşebilir" diye de ekledi. Kremlin: Henüz Putin-Trump görüşmesi için hazırlık yapılmıyor
ABD başkanlığına seçilen Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında önümüzdeki haftalarda görüşme yapılacağı yönündeki haberlere Kremlin'den yalanlama geldi.
'ABD İLE İLİŞKİLERİMİZİN GELECEĞİ TRUMP'IN GÖREVE GELMESİNDEN SONRA ANLAŞILACAK'
Lavrov, 20 Ocak'ta görevi devralacak seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump içinse şunları söyledi: "ABD ile ilişkilerimizin geleceğinin nasıl olacağı, Trump yönetiminin göreve gelmesi ardından anlaşılacak. Trump'ın, yönetimi döneminde terörle mücadeleyi önceliklerinden biri yapacağı yönündeki açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz."
'ABD İSTİHBARATI, ÜST DÜZEY BİR RUS DİPLOMATI KENDİ YANLARINA ÇEKMEYE ÇALIŞTI'
ABD'li istihbarat servislerinin Nisan 2016'da Washington'da görevli üst düzey bir Rus diplomatı yanlarına çekmeye çalıştığını açıklayan Lavrov, şöyle devam etti:
"ABD istihbarat servisleri son yıllarda Rus diplomatları yanlarına çekme çabalarını belirgin biçimde artırdı. Obama yönetiminde Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nde görevli olan diplomatlara özel bir baskı uygulandığı iddialarıysa asılsız. Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nde görevli olan diplomatlar pek çok kez Rus muhalefeti tarafından düzenlenen protestolara katıldı."
ABD istihbaratının bir Rus diplomata ajanlık önerdiğini ve bu nedenle eski Rusya Başbakanı Yevgeniy Primakov'un tedavisi için gereken nadir bulunan bir ilacın gecikmeyle temin edildiğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD istihbaratının Primakov'un ölümünde katkısı olabileceğini belirtti.
Lavrov ABD, AB ve NATO ile taraflardan her birinin eşit haklara sahip olduğu ilişkiler geliştirmeye hazır olduklarını altını çizdi.
'TERÖRE KARŞI ORTAK CEPHE KURULAMAMASINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov basın toplantısına uluslararası terörizm tehdidine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başladı. Terörizmin 2016'daki ana uluslararası tehdit olduğunu söyleyen Lavrov, uluslararası toplumun terörle mücadele için hâlâ ortak bir cephe oluşturamamış olması nedeniyle üzüntü duyduklarını söyledi. Lavrov, terör tehdidinden bahsederken Rusya'nın suikasta kurban giden Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u da andı.
LAVROV FİLİSTİN'DE BİRLİK HÜKÜMETİNİ DESTEKLİYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başkent Moskova'da başta Fetih ve Hamas da olmak üzere farklı Filistinli siyasi parti yöneticileriyle görüştü. Lavrov, Lübnan'da Filistin için ulusal birlik hükümeti kurulması kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen Filistin Ulusal Konseyi Hazırlık Komitesi toplantısında alınan kararlardan memnun olduklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu kararların uygulamaya koyulmasını beklediklerini ifade etti.Filistinli siyasi parti yöneticileriyle yaptığı görüşmede konuşan Lavrov, Moskova'da yapılan istişarelerin kararların uygulanmasına katkı sunmasını umduğunu kaydetti: "Rusya, Filistin'de birliğin yeniden sağlanmasının ilkesel ve tutarlı bir destekçisidir. Birliğin olmaması Filistin'in sorunlarının çözümüne olumsuz etki ediyor. Geçen süre içerisinde bundan emin olduğunuzu düşünüyorum."
FİLİSTİN'DE ULUSAL BİRLİK ARAYIŞLARI
Filistin Ulusal Konseyi Hazırlık Komitesi toplantısı, Beyrut'ta 11 Ocak'ta düzenlendi. Hamas ve İslami Cihad Hareketi'nin de üyesi olmadıkları halde katıldığı ve bu iki grubun dışında 30 farklı Filistinli siyasi grubun temsil edildiği toplantıda kabul edilen sonuç bildirgesinde Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) Kudüs'teki sorunlar karşısında örgüt içinde ulusal birliği sağlama çağrısı yapıldı. Bildirgede, 2005 yılındaki Kahire Deklarasyonu ve 2011 yılındaki uzlaşı anlaşmaları çerçevesinde, Filistin Ulusal Konseyi Toplantısı'nın tüm grupların dahil edildiği şekilde yapılması gerektiği kaydedildi. Sonuç bildirgesinde ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a siyasi gruplarla istişarede bulunarak ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulunuldu.