Kuzey Kore bunu 2006'dan beri yapıyor!
Kore Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği'nin yardımıyla nükleer silah geliştirme çalışmalarına başlayan Kuzey Kore, 2000'li yılların ortalarından bu yana nükleer füze denemeleriyle anılıyor.
Kuzey Kore'nin hafta sonunda başarılı şekilde yaptığını duyurduğu yeni balistik füze denemesi, bir kez daha gözlerin bu ülkeye çevrilmesine neden oldu.
İlk denemesini 2006'da yapan Kuzey Kore, bugüne kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yaptırımlarına maruz kaldı ancak yaptırımlar Pyongyang yönetimini engellemeye yetmedi.
Kuzey Kore'nin son denemesinde fırlattığı kıtalararası balistik füzenin ilk kez geçen yıl denenen denizaltıdan fırlatılabilen bir füzenin geliştirilmiş modeli olduğu bildirildi. Yaklaşık 500 kilometre uzakta denize düştüğü belirtilen nükleer başlık taşıma kapasiteli füzenin menzili bazı uzmanlara göre 3 bin kilometre, bazılarına göre ise bin 200 kilometre civarında.
Her denemeden sonra özellikle ABD'nin tepki gösterdiği Pyongyang yönetimi ile Washington arasındaki gerilimin Donald Trump'ın başkanlığında nasıl bir boyut kazanacağına dair henüz çok fazla ipucu bulunmuyor. Ancak Kuzey Kore konusunun Trump yönetiminin dış politika ve savunma konularındaki ilk sınamalarından biri olması bekleniyor.
Denemenin Trump'ın Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi ağırladığı sırada yapılması, Kuzey Kore'nin Güney Kore ve Japonya gibi ABD müttefiklerinin yanı sıra bölgede bulunan yaklaşık 80 bin Amerikan askerine gözdağı olarak değerlendiriliyor.
Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri
Kuzey Kore, en çok yaptığı nükleer denemelerle gündeme geliyor. Kore Savaşı sırasında ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer güçle tehdit etmesi sonrasında Kuzey Kore nükleer silah geliştirme gereksinimi ifade etmeye başladı. Bunun için 1950'lerde Sovyetler Birliği ile işbirliği yaparak nükleer araştırmalar yapmaya başladı.
Bugün genel tartışma ise Kuzey Kore'nin iddia ettiği gibi gerçekten nükleer bombaya sahip olup olmadığına odaklanıyor.
Uluslararası camia, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarla deneme yaptığını kabul ediyor ancak nükleer kapasiteye sahip bir ülkenin nükleer saldırı yapabilmesi için füze ile atılacak kadar küçük nükleer silah başlığı üretmesi gerekiyor.
Pyongyang yönetimi nükleer silah başlıklarını yeterince "küçülttüğünü" iddia ediyor ancak uzmanlar bu iddiaların bağımsız bir şekilde kanıtlanmadığına dikkati çekiyor.
İlk nükleer silah denemesi 2006'da
Kuzey Kore yönetimi, 1985'te Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf oldu ancak 2002'de bunu feshetti.
İlk başarılı nükleer silah denemesini 2006'de yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yaptırımlar uygulanmaya başladı.
Kuzey Kore'nin ABD'den gıda yardımı karşılığında uzun menzilli füze denemelerini durduracağını teyit etmesine rağmen 2012'de ABD ile Güney Kore'nin füze anlaşması imzalamasından sonra Kuzey'in uydu fırlatması dikkati çekti.
BMGK'nın yaptırımlarını genişletmesine yol açan üçüncü nükleer denemesini 2013'te yapan Kuzey Kore, 2014'te Yongbyon ana nükleer merkezindeki tüm faaliyetleri tekrar başlatacağını açıkladı.
Kuzey Kore'nin dünyadaki en büyük daimi ordularından birine sahip olduğu iddia ediliyor. Ancak, ordudaki eğitim düzeyinin düşük olduğu, teçhizat modernize edilmediği için standardın da düşük olduğu belirtiliyor.