Gazete Vatan Logo

Kovboylar başkaldırdı

ABD'de bağımsızlık isyanlarının fitili ateşlendi

Washington yönetiminin ekonomi ve idari politikalarından usandığını söyleyen Teksaslı milletvekilleri, tam egemenlik için mecliste önerge verme kararı aldı. Yasa tasarısına vali de “Artık yeter. Washington’dan usandık. Kendimizi yönetmek istiyoruz” diyerek destek verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’ni oluşturan “devletler”den biri, ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle sonunda merkezi hükümete karşı isyan bayrağını açtı. Kovboylar diyarı ve Bush ailesinin memleketi Teksas, ABD’ye karşı bir “bağımsızlık hareketi” başlattı. Teksas Meclisi’ndeki milletvekilleri, son ekonomi paketinin merkezi ABD yönetiminin, eyaletler üzerindeki yetkisini iyice artırdığını, Obama hükümetinin bu yolla, içişlerine karıştığını ve devletin küçüleceğine daha da büyüdüğünü söyledi. Milletvekilleri, Anayasa’nın 10’uncu maddesi olan “Egemenlik ve güç Birleşik Devletler’de değil, eyaletlerde ya da halktadır” maddesini örnek gösterdi. Milletvekilleri federal hükümetin eyaletteki yetkilerini sınırlayan bir önerge hazırladıklarını açıkladı.

Para bitti, isyan başladı

Teksas Valisi Rick Perry de milletvekillerine destek vererek, “Obama hükümeti sınırlarını aşıyor. Kriz dönemindeki ekonomi politikaları nedeniyle merkezi yönetim, parayı nereye harcayacağımıza karışıyor. Bize ne yapıp, ne yapmayacağımızı söylemelerinden sıkıldık. Teksas’ı kendimiz yönetmek istiyoruz” diye konuştu. Uzmanlara göre, Obama’nın başkan seçilmesi, Teksas’da “kovboy milliyetçiliği” adı verilen beyaz ABD milliyetçiliği ve tam bağımsızlık hareketlerini artırdı. Amerika Birleşik Devletleri’ni (United States of America) oluşturan eyaletler, Türkçe’ye eyalet olarak çevrilse de, aslında kendi içlerinde bağımsız olan 50 “state”ten yani bir nevi devletten oluşuyor. Eyaletlerin kendi yargı sistemi, yüksek mahkemesi, polis gücü bulunuyor. Savcılar, emniyet yetkilileri eyalet meclisi tarafından atanıyor. Merkezi hükümet, bu eyaletlerin birbirleri arasındaki ilişkiyi, dışişlerini ve sağlık, ekonomi gibi genel siyaseti yürütüyor.

Rus profesör iki yıl önce demişti

RUS Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Igor Panarin, iki yıl önce Wall Street Journal’da yayınlanan makalesinde 2010’a kadar ABD’nin 6 parçaya ayrılacağını öngörmüştü. Panarin, ABD’nin bölünmesiyle ile ilgili şunları söylemişti: “Ekonomik kriz daha da kötüleşecek. Milyonlarca insan işsiz kalacak. Hayat pahalılığı artacak. Büyük şirketler çökecek. Eyaletler şimdiden federal yönetimden para istiyor. Bir süre sonra paralar tükenecek. Ve zengin eyaletler ve fakirler arasındaki uçurum artacak. Bir süre sonra bağımsızlık lafları edilecek.” Panarin’e göre ABD, California, Orta ve Kuzey bölgeleri, Atlantik kıyıları, Teksas, Hawaii ve Alaska olarak 6’ya bölünecek.

Teksas Cumhuriyeti

1836’da Meksika’dan bağımsızlığını elde eden Teksas 9 yıl “Bağımsız Teksas Cumhuriyeti” olarak varlığını sürdürdü. 1845’te de 28’inci eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne katıldı. Eyalette, “Teksas Bağımsız Güney Eyaletleri Partisi”, “Teksas Milliyetçi Hareketi” gibi tam bağımsızlık taraftarı birçok grup var.

Haberin Devamı