Konser seyreden çocukları katlettiler!
Avrupa’nın en büyük konser salonu olan Manchester Arena’da çivili bomba yeleği giyen DEAŞ’lı intihar bombacısı kalabalığın arasında kendini patlattı. Kanlı saldırıda 22 masum çocuk can verdi
İngiltere’nin Manchester kenti haftalardır gençlerin sevgilisi olan ABD’li pop şarkıcısı Ariana Grande’nin konserine hazırlanıyordu. Özellikle 20 yaş altı kız ve erkek çocukların fenomeni olan yıldızı izlemek için birçok çocuk aileleriyle birlikte konser alanına gelmiş, anne ve babalar kapıda konserin sona ermesini ve çocuklarının çıkmasını bekliyordu. Saatler 22.30’u gösterip konser bittiğinde 21 bin kişilik salonun çıkışında dev bir patlama oldu.
Bombacının kimliği belli
Üzerinde çivilerle parça etkisi artırılmış bombalı yelek bulunan bir intihar bombacısı, kendisini patlattı. Ortalık bir anda kan gölüne döndü. Çoğu 13-18 yaş arasında 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi ise yaralandı. Kurbanlar arasında 8 yaşında bir kız çocuğu da var. Saldırı nedeniyle hükümetin acil güvenlik komitesi COBRA’yı toplayan İngiltere Başbakanı Theresa May, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamayı gerçekleştiren kişinin kimliğinin polis tarafından tespit edildiğini belirtti. May, saldırganın ismini kamuoyuyla paylaşmadı. Ancak DEAŞ’lı teröristin 22 yaşındaki Salman Ramazan Abedi olduğu iddia edildi.
İkinci patlama paniği
May’in açıklamalarının hemen ardından Manchester saldırısıyla bağlantılı olduğu iddia edilen bir erkeğin gözaltına alındığı bildirildi. İngiliz polisi, ismi açıklanmayan bu kişinin 22 yaşında olduğunu duyurdu. Aynı saatlerde Manchester’da bulunan Arndale Alışveriş Merkezi’nde “büyük bir patlama sesi” duyulduğu belirtildi. Bunun üzerine ikinci saldırı paniği yaşandı. Yüzlerce kişi panik halinde AVM’den kaçıştı. Bir görgü tanığı “Polis insanlara ‘durmayın, gidin’ diyor. Kimse ne olduğunu bilmiyor. Herkes panik içinde. Çok ürkütücü” dedi. Ancak daha sonra olayın saldırı olmadığı anlaşıldı.
DEAŞ üstlendi ve kutladı
DEAŞ destekçileri sosyal medyada kutlama mesajları yayımladı. Reuters haber ajansı da öğle saatlerinde DEAŞ’ın saldırıyı üstlendiğini duyurdu. Olaydan 4 saat önce gönderildiği iddia edilen bir tweet’te de Manchester saldırısı için, ‘Terör tehdidimizi hatırlıyor musunuz? Bu adil bir terör’ ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.
En küçük kurban 8 yaşında
Yaşanan paniğin ardından çocuklarını konser alanında bulamayan onlarca aile sosyal medyaya kızlarının ve oğullarının fotoğraflarını koyarak ‘Görenler lütfen bize ulaşsın’ diye çağrı yaptı. Twitter’da açılan #MissingInManchester etiketine binlerce mesaj atıldı. 22 çocuğun hayatını kaybettiği saldırının en küçük kurbanı ise 8 yaşındaki Saffie Roussos oldu.
TÜRKİYE ÇOK SERT KINADI
‘İnsanlıktan çıkmış canilerin vahşeti’
saldırıya Türkiye’den kınama geldi. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “İnsanlıktan çıkmış varlıkların ve odakların düzenlediği bu tür kalleşçe saldırıların vahşeti ile acısını maalesef çok iyi bilip hisseden ülkemiz ve halkımız adına Birleşik Krallık ile halkına en derin taziyelerimizi sunuyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, “Bu belayı üreten her türlü çevrenin kökünü her yerden kazımak için yakın dostumuz ve müttefikimiz Birleşik Krallık’la birlikte yürütegeldiğimiz kararlı ve etkin mücadeleyi omuz omuza sürdürmeye devam edeceğiz. Manchester’daki kalleş saldırıya vereceğimiz en iyi ortak cevap bu olacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Erdoğan: Acınızı paylaşıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “İngiltere’nin Manchester şehrinde meydana gelen terör saldırısını şiddetli kınadığımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, “İngiltere devletinin ve İngiliz halkının acısını paylaşıyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde tüm ülkeler gibi İngiltere’nin de yanında olduğumuzu burada ifade etmek isterim” dedi.
NATO’dan dayanışma
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tepkisini Twitter’dan gösterdi. Stoltenberg, “barbarca” olarak tanımladığı saldırının ardından attığı tweet’te, “NATO’nun terör mücadelede Birleşik Krallık’ın yanında olduğunu” belirtti.
Trump: Zavallılar
ABD Başkanı Donald Trump ise saldırının arkasındakileri “şer zavallılar“ olarak nitelendirdi ve “Onlara canavar demeyeceğim çünkü bu kavram hoşlarına gider. Hayatlarını yaşayan ve eğlenen çok sayıda genç, güzel, masum insan katledildi“ dedi.
DEAŞ Avrupa’yı kana buladı
Manchester Arena’daki patlama, terör saldırısı olarak teyit edilirse, bu olay Temmuz 2005’te 52 kişinin hayatını kaybettiği Londra’daki metro saldırılarının ardından İngiltere’deki en kanlı eylem olarak kayıtlara geçecek. tarihin en cani terör örgütlerinden olan DEAŞ, Avrupa’da çok sayıda kanlı eylem yaptı. İşte sadece birkaçı...
Nisan 2017, Stockholm: İsveç’in başkenti Stockholm’de bir saldırgan kullandığı kamyoneti önce insan kalabalığı üzerine, daha sonra da bir alışveriş merkezine sürdü. Beş kişinin öldüğü saldırıda 15 kişi de yaralandı. Polis, aynı gün 39 yaşındaki bir Özbek’i saldırı şüphelisi olarak tutukladı.
Mart 2017, Londra: Bir saldırgan, Londra’nın merkezindeki köprüde bir otomobili yayaların üzerine sürdü ve bir polisi bıçakladı. Dört kişi hayatını kaybetti. İngiliz güvenlik güçleri saldırganı vurdu.
Ocak 2017, İstanbul: Yeni yıl gecesi Reina gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti.
Aralık 2016, Berlin: Bir DEAŞ militanı, kaçırdığı bir TIR’ı Noel pazarındaki insanların üzerine sürdü ve 12 kişi hayatını kaybetti.
Temmuz 2016, Nice: Fransa Ulusal Günü’nde Fransa’nın ünlü liman kenti Nice’te düzenlenen saldırıda, saldırgan yüksek hızla kullandığı kamyonu kutlamalara katılan kalabalığın üzerine sürdü. Saldırıda 86 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.
Mart 2016, Brüksel: Brüksel Havaalanı’na ve bir metro istasyonuna yapılan bombalı saldırılarda 32 kişi yaşamını yitirdi.
Ocak 2016, İstanbul: Sultanahmet Meydanı’nda bir DEAŞ saldırganının bir turist kafilesinin ortasında intihar saldırısı düzenlemesi sonucu 12 Alman turist hayatını kaybetti.
Kasım 2015, Paris: Stade de France, çok sayıda restoran ve Bataclan gece kulübüne düzenlenen eş zamanlı saldırılarda 130 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.
Ocak 2015, Paris: Charlie Hebdo mizah dergisi binası ve bir koşer markete düzenlenen saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti. İki saldırgan daha sonra polisle girdikleri çatışmada öldürüldü.
Mayıs 2014, Brüksel: Bir Fransız İslamcı, Brüksel’de bir Yahudi Müzesi’nde dört kişiyi öldürdü.