Koalisyonda Türkiye şartı
- Ankara’ya yeni müzakere başlığı yok - Gümrük birliği genişletilmeyecek - Vize serbestisi yok
Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat partileri arasındaki koalisyon görüşmelerinde 24 saatlik pazarlık maratonunun ardından anlaşma sağlandı. Tarafların üzerinde anlaştığı müzakere sözleşmesinde Ankara’yı yakından ilgilendiren bir madde de bulunuyor. Başbakan Angela Merkel, SPD lideri Martin Schulz ve CSU lideri Horst Seehofer’in üzerinde anlaştığı 28 sayfalık sözleşmede, kurulacak yeni hükümetin Türkiye politikası ayrı bir başlıkta ele alınıyor. Sözleşmenin 26’ncı sayfasında ‘Türkiye’ başlığıyla yer alan maddeye göre koalisyon ortakları arasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerinde yeni başlık açılmaması, açılan başlıkların da kapanmaması konusunda mutabakat sağlandı. Varılan anlaşmaya göre ayrıca Türkiye’ye vize serbestisi verilmeyecek ve Gümrük Birliği genişletilmeyecek.
Sözleşmenin Türkiye başlığı altında şu ifadeler yer alıyor: Türkiye bizim için çok yönlü ilişkilere sahip olduğumuz önemli bir müttefik ve komşu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kötüleşti. Bu nedenle müzakerelerde bir fasıl kapatılmadığı gibi yeni bir fasıl açmayı da istemiyoruz. Türkiye gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisi olmayacak ve Gümrük Birliği genişletilmeyecek.
‘Yeni bir başlangıç’
Merkel, koalisyon liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenledikleri basın toplantısında, ‘yeni Alman hükümetinin Avrupa Birliği’nin geleceği konusunda Fransa ile bir anlaşmaya varacağından emin olduğunu’ ifade etti. Merkel “Dünya bizi beklemiyor. Avrupa’da yeni bir başlangıca ihtiyaç var. Avrupa için yeni bir başlangıç aynı zamanda Almanya için de yeni bir başlangıç olacak” diye konuştu.
Sıra kurultayda
Parti liderleri arasında varılan anlaşmanın ardından sıra SPD’nin 21 Ocak’ta Bonn’da yapacağı olağanüstü kurultaya geldi. SPD yöneticileri şimdi, sondaj görüşmelerinde varılan uzlaşma üzerine büyük koalisyonu kurmak için asıl müzakerelere başlanmasını kurultayda delegelerin onayına sunacak. SPD lideri Martin Schulz, kurultayda büyük koalisyon müzakerelerine ‘Evet’ çıkması için parti teşkilatlarını ikna turuna çıkıyor.
Göçmenlere sınırlama
Başbakan Merkel ile koalisyon ortakları arasındaki en büyük tartışma konusu, ülkeye kabul edilecek göçmenlerin sayısıyla ilgiliydi. Göçmen krizi sırasında 1 milyonu aşkın mültecinin ülkeye girişine izin vererek halkın tepkisini toplayan Merkel, koalisyon pazarlıklarında geri adım attı. Buna göre yeni iktidar döneminde yıllık mülteci sayısı 180 bin ile 220 bin arasında kalacak. 220 binden daha fazla mülteci alınmayacak. Mültecilere aile birleşiminde yeni bir düzenleme bulununcaya kadar, eski uygulama devam edecek.