Gazete Vatan Logo

Kırmızı bültenle aranıyor ama...

İstanbul’da polisler koruyor!

Irak’ta terör eylemlerine karıştığı iddiasıyla hakkında çıkartılan tutuklama kararı sonrasında ülkesini terk eden ve şu anda da Türkiye’de bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin yakalanması için Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), kırmızı bülten yayımladı. Interpol’ün internet sitesinde, Iraklı yetkililerin talebi üzerine Haşimi’nin ülkedeki terör saldırılarını finanse etmek ve bunlara yardım etmek şüphesiyle yakalanması için kırmızı bülten yayımladığını duyurdu. Interpol’ün kırmızı bülten yayımlaması, teşkilata üye 190 ülkede Haşimi’nin görüldüğü yerde tutuklanması anlamına geliyor.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından Kuzey Irak’a kaçan Haşimi, geçtiğimiz ay başında “resmi ziyaret” için Katar’a gitmiş, oradan da Suudi Arabistan’a geçmişti. Haşimi, 9 Nisan’dan bu yana Türkiye’de bulunuyor. Bağdat’taki bir mahkeme tarafından gıyabında yargılanan Haşimi ve korumaları, aralarında altı hakimin de bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkiliyi öldürmekle suçlanıyor. Haşimi ve korumaları hakkında yaklaşık 150 ayrı suçlama bulunuyor. Hakkındaki davanın hukuki değil siyasi amaçlı olduğunu belirten Haşimi, Bağdat’ta can güvenliğinin olmadığını ifade etmişti.

Interpol Sekreteri General Ronald K. Noble, kırmızı bülten kararının Haşimi’nin uluslararası seyahatlerini önemli ölçüde kısıtlayacağını söyledi. Noble, bu kararla Interpol’e üye 190 ülkenin Haşimi’yi görüldüğü yerde tutuklaması gerektiğini bildirdi.

Türkiye’nin iade etmeme hakkı var

Türkiye ile Irak hükümeti arasında 1989 tarihinde Ankara’da imzalanan Hukuki ve Adli İşbirliği Sözleşmesi’nnin Suçluların İadesi bölümüne göre Ankara hükümeti, siyasi suçtan aranan ve can güvenliği tehlikede olan kişileri Bağdat yönetimine iade etmeme hakkına sahip.

Polisler kapıda bekliyor

Haşimi, Başakşehir’de kaldığı sitedeki evde gelişmeleri takip ediyor. Site içinde ve blok etrafında polisler görev yapmaya devam ediyor. Polisler arasında resmi üniformalı olanlar da bulunuyor. Koruma araçları da sitenin içerisinde. Başakşehir Emniyet Müdürlüğü’ne yakın bir noktada bulunan sitede şu ana kadar herhangi bir hareketlilik yaşanmadı. Haşimi’nin evde olduğu ve gerek görmesi halinde bir açıklamada bulunacağı öğrenildi.

Maliki’ye muhalefetin bedeli

Irak’ta 2005 yılında yapılan Haşimi liderliğindeki Irak İslam Partisi, Sunni bloğuyla girdiği seçimlerde parlamentodaki en büyük Sunni grubunu oluşturdu. Federalizme karşı olan Haşimi Cumhurbaşkanı yardımcılığına atandı. Haşimi görevini daha iyi yürütebilmek için 2009 yılında partisinden istifa etti. Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Şii ağırlıklı politikalarına karşı çıkan Haşimi, dönemin ABD Başkanı George Bush ve Şii lider Mukteda el Sadr’ın cesaretlendirmesiyle Irak’ta etnik çeşitliliğe sahip siyasi bir ittifak kurma çalışmalarına başladı. Maliki’nin usulsüz politikalarına, yolsuzluklara, adaletsizliklere ve yanlış yönetime doğrudan karşı çıkan Haşimi hükümet içinde muhalefet haline geldi. Bu durumdan rahatsız olan Maliki, ilk olarak Haşimi’nin ofisini bastırarak korumalarını tutuklattı. Ardından da Şiiler’e yönelik terör faaliyetlerinde olduğu gerekçesiyle Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkarttırdı. Haşimi bunun üzerine Kuzey Irak’a kaçtı. Bağdat yönetimi Cumhurbaşkanı yardımcısının iade edilmesini istese de Barzani hükümeti buna karşı çıktı. Ancak Kürtler ve merkezi hükümet arasında tansiyon tırmanmaya başlayınca Haşimi ilk olarak Ürdün’e, ardından da Katar’a gitti. Suudi Arabistan ziyareti sonrasında geldiği Türkiye’de 1 ayı aşkın süredir kalan Haşimi, Erbil’de siyasi boyutu olmayan bir mahkemede yargılanmak istiyor. Ancak Maliki hükümeti buna karşı çıkıyor.

Tedavisinin ardından ülkesine dönecektir!

Başbakan Erdoğan, Villa Madama’da gerçekleştirilen Türkiye-İtalya Zirvesi’nde imza töreninin ardından İtalya Başbakanı Mario Monti’yle ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (Interpol), çıkardığı yakalama kararıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine şunları söyledi:

”Irak Interpolü’ne yönelik kendisinin itirazi kaydını biliyorum. Avukatları vasıtasıyla ona karşı gerekli girişimleri yaptığını biliyorum. Şimdi ise bu son gelişmelerle ilgili de girişimlerini sürdüreceğini biliyorum. Sayın Haşimi’nin gerek ülkemizde sağlık sorunlarıyla ilgili ziyareti, gerekse bu son gelişmelerle ilgili görüşmeler sebebiyle Türkiye’de bulunması söz konusuydu. Sağlık problemleriyle sürecini tamamladıktan sonra inanıyorum ki tekrar ülkesine dönecektir ve bu konuda da kendisi zaten hukuki noktadaki sorunlarıyla ilgili girişimlerini sürdürmektedir. Biz de bu konuda desteği daha önce de söylemiştim zaten verdik, veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bunu da özellikle bir parantez olarak açıyorum ve kapıyorum.”

5 anlaşma 2 bildiri imzalandı

Başbakan Erdoğan, İtalya’da ilk önce Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından kabul edildi. Daha sonra İtalya Başbakanı Monti ile görüşen Erdoğan ve beraberindeki heyet iki ülke arasında 5 anlaşma 2 bildiri imzaladı. İçişleri bakanları, Türkiye ile İtalya arasında başta terörizm ve örgütlü suçlar olmak üzere ağır suçlarla mücadelede işbirliği anlaşmasına imza koyarken, Dışişleri bakanları tarafından hem sosyal güvenlik anlaşması hem de 2012-2014 yılları bilimsel işbirliği uygulama programı imzalandı. Çevre ve Şehircilik Bakanları tarafından iki ülke arasında çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında işbirliği anlaşması imzalanırken, Ekonomi ve Ekonomik Kalkınma bakanları arasında, ekonomik ve ticaret ortaklık komitesi (JETCO) kurulmasına ilişkin deklarasyon, ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri imzalandı.

Haberin Devamı