Kim bombayı yine patlattı
Kuzey Kore, tüm dünyadan gelen tepkilere karşın altıncı nükleer denemesini gerçekleştirdi. Pyongyang, denemede kullanılan minyatürize hidrojen bombasının yeni geliştirilen uluslararası balistik füze başlığına da monte edilebileceğini duyurdu
Son aylarda gerçekleştirdiği füze denemeleriyle ABD ve Washington’un bölgedeki müttefiklerini diken üstünde tutan Kuzey Kore’den dün yine dünyayı ‘sarsan’ bir deneme haberi geldi.
İlk olarak Güney Kore, dün erken saatlerde komşusu Kuzey Kore’nin daha önceki nükleer denemelerini gerçekleştirdiği Hamyong bölgesinde, 2 dakika süren, 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı tespit ettiklerini açıkladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu ise depremin büyüklüğünü 6.3 olarak verdi.
Füzeye takılabiliyor
Yetkililer, sarsıntının, yer altında gerçekleştirilen bir nükleer denemeye işaret ettiğini belirtirken, Kuzey Kore’den yeni bir deneme gerçekleştirildiği duyurusu yapıldı.
Kuzey Kore Devlet Televizyonu, ülkenin lideri Kim Jong-un’un talimatıyla ordunun altıncı nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Açıklamada, yeni ‘minyatürize’ hidrojen bombasının başarıyla denendiği, bombanın geçtiğimiz haftalarda denenen yeni uluslararası balistik füze başlığına da monte edilebildiği belirtildi.
Açıklamada, deneme sırasında hiçbir nükleer sızıntı olmadığı da vurguladı.
‘10 kat daha büyük’
Güney Kore’li yetkililer, Punggye-ri Test Sahası’nda gerçekleştirilen son denemenin, geçen sonbaharda yapılan beşinci denemeden 9.8 kat daha güçlü olduğunu öngörüyor. Bu da bu denemeyi şimdiye kadarki en güçlüsü yapıyor.
Kuzey Kore daha önce 2006, 2009 ve 2013 yıllarında birer tane, 2016’da ise 2 tane yeraltı nükleer denemesi gerçekleştirmişti.
Denemenin habercisi
Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini kamuoyuna ve dünyaya, bir kez daha ülkenin deneyimli sunucusu Ri Chun-hee duyurdu.
Geçtiğimiz yıllarda emekli olduğu düşünülen 70 yaşındaki eski devlet televizyonu sunucusunun, geçen yıl gerçekleştirilen bir önceki hidrojen bombası denemesini duyurmak için göreve geri dönmeyi kabul ettiği öne sürülüyordu. Başkent Pyongyang’ta lüks bir hayat sürdüğü söylenen Ri, ordunun başarılı silah denemelerinin yanı sıra, ülkenin kurucusu Kim Il-Sung ve oğlu Kim Jong-il’in ölüm haberlerini de dünyaya duyuran sunucuydu.
‘Tek bir şeyden anlarlar’
ABD lideri Trump, Kuzey Kore’nin nükleer denemesine tepkisini sosyal medyada gösterdi. Trump attığı bir dizi tweet’te, ‘haydut devlet’ olarak nitelediği Kuzey Kore’nin, hem ABD hem de Çin için tehlike arz ettiğini yinelerken, Güney Kore’nin Pyongyang’a uyguladığı ‘yatıştırma’ politikasının bir işe yaramadığını anlamaya başladığını belirtti. Trump, “Onlar yalnızca tek bir şeyden anlarlar” şeklindeki sözleriyle de Kuzey Kore’yi üstü kapalı şekilde askeri müdahaleyle tehdit etti.
Birlik mesajı
Denemeden kısa süre önce Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi arayan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Tokyo yönetimiyle, Kuzey Kore üzerindeki baskıyı ‘en üst seviyeye çıkartmak’ konusunda fikir birliğine vardığı belirtildi. Trump’ın görüşmede, Kuzey kore tehdidine karşı ülkesiyle Japonya ve Güney Kore arasında kurulan yakın ilişkiye vurgu yaptığı kaydedildi.
‘Daha güçlü silahlar’
Denemeye bölgeden tepkiler gecikmedi. Pyongyang’ın ‘düşman’ komşusu Güney Kore’nin Devlet Başkanı Moon Jae-in, gelişmelerin ardından ABD’nin ‘en güçlü taktik silahlarını’ topraklarında konuşlandırmayı değerlendireceklerini açıkladı. Moon, Kuzey Kore’yi dünyadan tamamen izole edecek BM yaptırımları da dahil güçlü yanıt çağrısı yaptı.