Kıbrıs müzakereleri İsviçre'de ikinci gününde
Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesindeki İsviçrenin Mont Pelerin kasabasında dün başladı.
Müzakerelerin taşındığı İsviçrenin Mont Pelerin kasabasında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon biraraya geldi. Liderler 11 Kasıma kadar, varılan mutabakat çerçevesinde, öncelikle Mülkiyet, Avrupa Birliği İle İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarında üzerinde mutabakat sağlanmayan konuları ele alacak, ardından Toprak başlığı kriterler zemininde görüşülecek, burada uzlaşı sağlandığı takdirde harita konusu, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı beşli konferansın tarihinin saptanması şartıyla masaya getirilecek.
Kıbrıs sorunu uluslararası medyanın gündeminde
İsviçrenin Mont Pelerin kasabasında dün başlayan Kıbrıs görüşmeleri, ulusal ve uluslararası medya gündeminde geniş yer alıyor. Görüşmelerin birinci gününe Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moonun da katılması ve Liderler ve müzakere heyetleriyle birlikte 5 saat geçirmesi, Kıbrıs sorununun çözümüne verilen önemin göstergesi şeklinde yorumlanıyor. Uluslararası toplumun ilgisini Kıbrıs sorununun çözümüne odaklamak ve Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerde daha samimi ve dıştan daha az etkilenebilecek bir ortam sağlamak amacıyla İsviçreye taşınması ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moonun sadece müzakerelerin ilk gününe katılmak için İsviçreye gelmesi, diplomatik çevrelerde önemli bir mesaj kabul ediliyor. Mont Pelerindeki görüşmeler ve Ban Ki-moonun konuşmasında dile getirdiği Kıbrıs sorununun erişilebilecek mesafede olduğu ifadeleri, ulusal ve uluslararası pek çok basın kuruluşunun yayınlarında yer aldı.
LİDERLERLE 5 SAAT
Diplomatik kaynaklar, Ban Ki-moonun Liderler ve müzakere heyetleriyle görüşmelerin yer aldığı Le Mirador Otel'de yaklaşık 5 saat geçirdiğini ve açılışın ardından yaptığı konuşmada, 2016da çözüme ulaşmanın ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini, müzakerelerde taraflar arasında üzerinde anlaşmaya varılmayan konulara da herhangi taraf almadan değindiğini belirtti.
ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ
Banın dünkü görüşmelerde, Kıbrısta bir çözümün dünyada yaşanmakta olan diğer sorunlara kıyasen çözülmesi daha muhtemel bir sorun olduğu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi. Bu görüşmede Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler de, Kıbrıs sorununun çözümünün gelinen aşamada neden daha çok önem kazandığını anlattı ve süreci cesaretle sahiplendiklerini yeniden dile getirdi.
MÜZAKERELERDE İKİNCİ GÜN
İsviçredeki görüşmelerin ikinci gününde de, müzakerelerdeki altı başlıktan dördünde (Mülkiyet, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve Avrupa Birliği ile İlişkiler) üzerinde henüz uzlaşıya varılmamış konuların birbiriyle bağlantılı şekilde görüşülmesi bekleniyor. Yarın ise toprak konusunun, toprak düzenlenmesinde yerinden edilecek insanlar ve kurucu devletlerin sahip olacağı kıyı uzunluğunu da içeren kriterler bazında ele alınabileceği kaydediliyor. Sadece Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum ve Birleşmiş Milletlerden heyetlerin kalmakta olduğu Le Mirador Otelinde görüşmelerin tüm gün sürmesi bekleniyor. Süreç, Liderlerin, gerek gördüğü sıklıkta, gerek gördüğü uzmanlarla toplantılar yapabileceği şekilde planlandı.
Liderler yarın toprak kriterlerini görüşmeye başlayacak
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, yarın ilk kez Toprak konusunun kriterlerini görüşmeye başlayacak. Toprak konusunda, harita ve yer ismi tartışılmayacak. Bu da Kıbrıs Rum kesimi ile adada İsviçredeki süreçle ilgili varılan mutabakatın takip edildiğini gösteriyor. Elde edilen bilgiye göre, yarın ve 10 Kasım Perşembe günü, toprak düzenlemesinde yer değiştirecek insanlar ve kıyı şeridinin kurucu devletlere kalacak oranlar gibi konuları da içeren kriterler konusunda bir yakınlaşma sağlanması; bunun yanında Garanti ve Güvenlik başlığının tartışılacağı zirvenin tarihinin belirlenmesi durumunda 11 Kasım 2016 Cuma günü Toprak konusu harita temelinde görüşülecek.