"Keşke orada yaşasak" diyeceksiniz...
Aralarında serbestlik anlaşması olan üç İskandinav ülkesinin vatandaşları çeşitli nedenlerle her gün komşu ülkeye işe gidip geliyor. Nüfusu daha kalabalık ve işsizlik oranı yüksek olan İsveç'ten komşu Norveç ve Danimarka'ya her gün gidip gelenlerin sayısı 44 bine ulaşıyor.
Aralarındaki anlaşma uyarınca vatandaşları eğitim, çalışma ve iş yeri açma konusunda serbestliğe sahip olan üç İskandinav ülkesinde her gün binlerce kişi çalışmak için ülkeler arası yolculuk yapıyor.
Avrupa Birliği üyesi İsveç ve Danimarka ile birlik üyesi olmayan Norveç'in vatandaşları, özellikle ülkeleri arasındaki ulaşım imkanlarının kolaylaşmasıyla komşu ülkede oturmayı ya da çalışmayı seçebiliyor.
Konut ve vergi maliyetleri nispeten ucuz olan ancak iş imkanı ve ücretlerin daha düşük olduğu İsveç'ten komşu Danimarka ve Norveç'e çalışmak için her gün gidip gelenlerin sayısı artarken, konut kiraları yüksek olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da çalışan çok sayıda kişi ise İsveç'in Malmö şehrinde oturmayı tercih ediyor.
İsveç İstatistik Kurumu verilerine göre, İsveç'te oturup Norveç ve Danimarka'ya çalışmaya gidip gelenlerin sayısında son 10 yıl içinde iki katından fazla artış oldu. İsveç-Halsingborg'dan feribotla Danimarka-Helsingör'e, Malmö'den ise köprüyle Kopenhag'a ve uzun kara sınırı olan Norveç'e her gün tren, otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla çalışmaya gidip gelenler arasında özellikle 16-29 yaşları arasındaki İsveçli gençlerin bulunduğu dikkat çekiyor.
2001-2011 yılları arasında Norveç ya da Danimarka'ya çalışmaya gidip gelenlerin sayısı 44 bin kişiye ulaştı. Liseyi bitiren İsveçli gençler, yüksek eğitimlerine başlamadan önce okullarına bir süre ara verip para kazandıktan sonra seçtikleri meslek alanında eğitimlerine devam etmek istiyorlar. İsveçli gençler bu ara sırasında hem daha rahat iş buldukları hem de maaşlar daha yüksek olduğu için iki komşu ülkede çalışmayı seçiyor, böylece uluslararası bir tecrübe elde etme fırsatı da yakalıyor.
İsveçliler, Norveç ve Danimarka'da daha çok hizmet sektöründe çalışırken, ticaret alanında iş imkanı olanlar da bulunuyor. Üç İskandinav ülkesindeki işsizlik oranları da bu tercihlerin sebebini bir ölçüde açıklıyor. İsveç'te Ocak 2014 rakamlarına göre, işsizlik oranı yüzde 8.6 olarak gerçekleşirken bu oran 15-24 yaş arasındaki gençler arasında yüzde 23.9'a yükseliyor. Norveç'te işsizlik oranı yüzde 3.5, Danimarka'da ise yüzde 6.9 seviyelerinde gösteriliyor.
PAHALI ÜLKEDE ÇALIŞIP UCUZ ÜLKEDE YAŞIYORLAR!
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gözlük işinde çalışan İsveçli Rasmus Ohlsson, eğitimini Danimarka'da aldıktan sonra iş olanakları ve daha iyi ücretler nedeniyle bu ülkede çalışmaya başladığını söyledi.
Daha önce İsveç'ten Danimarka'ya gidip geldiğini anlatan Ohlsson, bir süredir her gün gidip gelmeyi bırakarak Danimarka'da kalmaya başladığını bildirdi. Gözlükçü olarak Danimarka'da daha fazla vergi ödemesine rağmen daha iyi maaş aldığını, maaşının kendi ülkesine göre yaklaşık 7000 kron (1000 avro) fazla olduğunu belirten Ohlsson, "Danimarka, İsveç ve Norveç birbirlerine çok fazla benziyorlar. Çoğu şey aynı ama nerde çalıştığın da önemli. Benim için Danimarka daha iyi" diye konuştu.
EĞER DANİMARKA'DA OTURSAM...
Kopenhag'daki bir telefon firmasında çalışan Danimarkalı Mikael Larsen ise İsveç'in Malmö kentinde oturup her gün kendi ülkesindeki işine geldiğini söyledi.
Danimarka'da oturması halinde Kopenhag merkezine uzak ve daha kötü bir dairede oturabileceğini bunu yapmaktansa yarım saat mesafedeki komşu ülkede oturmayı tercih ettiğine işaret eden Larsen şöyle konuştu:
BAZEN TRENLE BAZEN ARABAYLA...
"İsveç'te konut biraz daha ucuz. Genellikle trenle ama bazen de arabayla her gün İsveç'e gidip geliyorum. İsveç'te harçlar da daha düşük. Maaşlar Danimarka'da yüksek, o yüzden Danimarka'da çalışıyorum. Malmö ya da Kopenhag'da oturmak arasında fazla bir fark yok. Ama Kopenhag'da yaşasaydım merkezden biraz daha uzakta ve belki biraz daha kötü bir dairede otururdum. Malmö'de eve ödediğim kira ile Danimarka'da ancak Kopenhag'a uzak Naestved ya da Slagelse'de oturabiliyordum. Malmö daha yakın, bir avantajı da buydu. 8-9 yıl önce Malmö'ye taşındığımda orası çok daha ucuzdu. Şimdi artık o kadar büyük uçurum yok."
İsveçli 5-6 arkadaşının kendisi gibi İsveç'te oturup Kopenhag'da çalıştığını söyleyen Larsen, daha ekonomik olduğu için komşu ülkede kalmayı tercih edenlerin ailesinden biraz uzak kalmayı göze almak zorunda olduğunu, bunun dışında bir dezavantaj görmediğini ve orada yaşamaktan mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
EN KALABALIĞI İSVEÇ
İskandinav ülkeleri arasında 9 milyon 644 bin nüfusuyla en kalabalık nüfusa İsveç sahip.
Petrol geliri olan ve daha pahalı bir ülke olarak iş gücü eksiği bulunan Norveç ise İsveçli gençler için çalışma açısından cazip durumda. 1954 yılında aralarında yaptıkları anlaşma uyarınca İskandinav ülkeleri vatandaşları, bu ülkelerin herhangi birinde eğitim, çalışma ya da iş yeri açma hakkına sahipler.